Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Штучна вентиляція легень, як важливий етап у лікуванні COVID-19

Штучна вентиляція легень, як важливий етап у лікуванні COVID-19У більшості випадків перебігу важкої форми Covid-19 своєчасне приєднаннядо апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ) для хворих являється питанням життя й смерті.

Коронавірус може проникати в легені, серце, нирки, не є виключення кишківник. Внаслідок цього захворювання COVID-19 часто супроводжується гострим ураженням цих органів, навіть якщо з їх сторони раніше не спостерігались патології. Але звісно ж в першу чергу вірус уражає дихальну систему, проникаючи в легені на клітинному рівні й починаючи там розмножуватися, це як наслідок призводить до ускладнення дихання, розвитку кашлю та задухи.

Проведення інтенсивної терапії та підключення до апарату штучної вентиляції легень стає критично необхідним при розвитку важкої пневмонії чи гострого респіраторного дистрес-синдрому, або в тому випадку якщо самостійне дихання стає неможливим.

Відповідно, штучна вентиляція легень являє собою заходи, які направлені на підтримку обміну дихальних газів (кисню та вуглекислого газу) у легенях за допомогою штучних методів.

Для проведення штучної вентиляції легенів використовуються сучасні респіратори, які характеризуються наявністю значної кількості різноманітних режимів вентиляції, а також мають функції дихального моніторингу. 

При проведенні штучної вентиляції легенів (довготривало) слід значну увагу приділяти обігріву і зволоженню дихальної суміші (повітря), що зазвичай досягається за допомогою використання зволожувачів або дихальних фільтрів.

Доступ до дихальних шляхів на час проведення штучної вентиляції легенів здійснюється за допомогою інтубації трахеї на перших етапах, а надалі за допомогою трахеостомії. 

Класифікація ШВЛ

В залежності від тривалості проведення ШВЛ розрізняють коротривале та довготривале знаходження на апараті. До прикладу короткотривалого методу ШВЛ належить проведення об’ємних оперативних втручань, коли необхідно максимально розслабити м’язи хворого, що відповідно викликає розслаблення й дихальних м’язів та неможливості самостійного дихання у хворого. Тобто пацієнт вводиться у стан наркозу.

Довготривалий метод ШВЛ характеризується проведенням штучної вентиляції більш як 1-3 діб. Відповідно такий метод потребує додаткового оснащення.

Догляд за пацієнтом на ШВЛ

Велику роль в успішному проведенні тривалої ШВЛ становить паралельний якісний догляд за пацієнтом.
  1. Профілактика пролежнів, оскільки пацієнти знаходяться в нерухомому стані. Тому необхідно кожні дві години перевертати пацієнта, застосовувати спеціальні подушки або валики, запобігаючи здавлювання випинаючих частин тіла.
  2. Санація трахеобронхіального дерева, коли за допомогою спеціального катетера проводиться відсмоктування мокроти з бронхів.
Також до важливих етапів догляду належить положення у ліжку, застосування й заміна бактеріальних фільтрів на регулярній основі, проведення фізичних вправ та регулярне спостереження.

Ускладнення

Негативні наслідки від проведення ШВЛ розділяють на два етапи.

До першого – раннього етапу належать ускладнення які розпочалися в перші хвилини та години після початку штучної вентиляції:
  • порушення гемодинаміки;
  • баротравма;
  • ателектаз.
До ускладнень, які виникли на більш пізньому етапі належать обструкція ендотрахеальної трубки, стеноз трахеї, синуси ти.

Для відлучення пацієнта від апарату використовується поступова схема зниження рівня респіраторної підтримки. Оскільки це дозволить не пригнічувати повністю дихальну функцію (якщо вона збережена)  та відповідно, знизити залежність пацієнта від респіратора.

Забезпечення стаціонарів сучасними дихальними обладнаннями та висока спеціалізація медичних працівників дають можливість зробити параметри штучної вентиляції  індивідуальними беручи до уваги показники, що надаються приладами. Це значно збільшує шанси на сприятливий результат. Придбати прилад ШВЛ можливо в медичному маркеті ITMED. Тут Ви зможете обрати апарат як для проведення вентиляції в умовах стаціонару з метою лікування COVID-19, так і замовити конструкцію для використання в домашніх умовах (але процес виключно контролюється медичним працівником!). Також за ініціативи благодійної організації

«Благодійний фонд «МХП-ГРОМАДІ» від ТОВ ITMED відбулися постачання медичного обладнання, а саме апаратів ШВЛ та моніторів пацієнта в Чернігівську та Вінницьку область. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм