Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як розпізнати перші прояви поліомієліту?

Як розпізнати перші прояви поліомієліту?Україна потрапила у зону з високим ризиком спалаху поліомієліту. До такого результату привела критична ситуація в країні, яка пов’язана з коронавірусом.

Європейська регіональна комісія з питань сертифікації ліквідації поліомієліту наголосила, що за минулі п’ять місяців цього року тільки 30% малюків отримали всі дози вакцини для запобігання поліомієліту. Розберемо, чому важливо не витрачати дорогоцінний час в розпал пандемії коронавірусу йвакцинуватися,та до яких наслідків приводить поліомієліт.

Поліомієліт– це гостре інфекційне захворювання, яке викликається вірусом поліомієліту. Вірус є дуже контагіозним та здатний уражати нервову систему (параліч) йвикликати розвиток загальної інтоксикації.

Серотип полівірусу здатен поширюватися від людини до людини через фекалії, слину, шляхом брудних рук, через заражену воду та харчовіпродукти.

Захворіти на інфекцію може кожна невакцинована людина незалежно від віку, але найбільш уразливі до поліомієліту є діти до п’яти років. Спалахи поліомієліту зазвичай бувають в літні-осінні місяці.

Класифікація

За видом ураження визначають наступні форми поліомієліту:
  • Типова форма: відбувається ураження тканин нервової системи. Поділяється своєю чергою на паралітичну та непаралітичну форми.
  •  
  • Атипова форма: відсутні ураження нервової системи. Класифікується на абортивну форму, коли захворювання має нехарактерні прояви (розлад травлення, почервоніння горла) та інапарантну форму, яка характеризується відсутністю симптомів і при цьому хворий не є джерелом інфекції, тобто не становить загрозу для оточуючих. Вірус знаходиться у кишківнику.

Клінічна картина

Інкубаційний період триває від 4 до 35 діб. Прояви захворювання можуть мати різний характер.

Наприклад, більше ніж у 70% людей хвороба протікає безсимптомно, що становить небезпеку для оточуючих.

Ознаки грипу: головний біль та болючість у горлі, лихоманка, нудота та блювання.

Також становить небезпеку як для хворого, так і для оточуючих, оскільки прояви поліомієліту сприймаються за грип.

Порушення зі сторони рухів: поява сильного болю у м’язах, виникають рухові розлади зі стрімким настанням паралічу. Параліч може уражати верхні чи нижні кінцівки, обличчя, груди.

Також до додаткових проявів поліомієліту можна віднести:
  • підвищення температури;
  • підвищене потовиділення;
  • слабкість;
  • поява висипу;
  • можливі ознаки менінгіту.
При ураженні дихальних м’язів у більшості випадків настає смерть. Важливо відзначити, що після проведення необхідної терапії, повернути чутливість паралізованим частинам тіла практично неможливо.

Діагностика

Діагностика полягає у консультації декількох спеціалістів з наступним проведенням:
  • МРТ;
  • електромієлографії;
  • люмбальної пункції;
  • лабораторних аналізів крові та специфічних аналізів для визначення вірусу.

Лікування та профілактика

Лікування поліомієліту полягає у дотриманні постільного режиму з призначенням симптоматичної терапії (знеболювальні, жарознижувальні). Важливий етап полягає у застосуванні фізіотерапії (парафінові аплікації), ЛФК та масажу.

У разі розвитку паралічу дихальних м’язів проводиться підключення до апарату ШВЛ.

У разі відсутності своєчасного лікування виникає деформація хребта та кінцівок, порушення ШКТ у вигляді виразок та кишкової непрохідності. Не виключенням є і летальні результати хвороби.

Основою профілактики є проведення вакцинації. Також важливо дотримуватися правил особистої гігієни, своєчасно лікувати захворювання імунної системи та раціонально харчуватися.

Важливо пам’ятати, що саме вакцинація може запобігти розвитку поліомієліту, адже лікування при цій хворобі – неможливе. Кожен повинен розуміти, що цілющу вакцину від COVID-19 ще не винайшли, а от метод запобігання не менш небезпечних захворювань (кір, поліомієліт, дифтерія) – існує! Вакцинацію необхідно проводити згідно з Національним календарем щеплень. Направлення дає сімейний лікар або педіатр, тому не зволікайте.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм