Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості перебігу краснухи у дорослих

Особливості перебігу краснухи у дорослихКраснуха відноситься до дитячих інфекційних захворювань, а потрапляння вірусу в організм дорослого стає справжнім випробуванням для його здоров’я. Розберемо, як запобігти розвитку краснухи та які особливості клінічного перебігу у дорослому віці.

Краснуха– це патологія, яка характеризується розвитком інфекційного процесу викликаним специфічним вірусом (РНК-геномний вірус роду Rubivirus).

Найчастіше доросла людина заражається від хворої дитини. Особливість в тому, що дитина може бути носієм вірусу та виділяти велику кількість збудника цього захворювання за тиждень до початку появи симптомів.

Шляхами передачі краснухи є повітряно-крапельний та трансплацентарний (від хворої матері до плоду вірус проникає через плацентарний бар’єр).

Ризики зараження дуже високі, тому зазвичай для краснухи характерно виникнення спалахів захворюваності.

Симптоми

Інкубаційний період займає від 12 до 23 днів. У дитячому віці інфекція протікає без явних ускладнень та є достатньо безпечною. А от в дорослому віці краснуха переноситься важко. У хворого виникають скарги на сильну лихоманку, ломоту в суглобах, підвищення температури та світлобоязнь, кашель й першіння в горлі. Лімфатичні вузли збільшуються та болючі при пальпації. Дрібно-рожеві або червонуваті висипи без внутрішнього вмісту розповсюджуються суцільно, на відміну від краснухи у дітей де утворення мають дрібноточковий характер.

Краснуха під час вагітності

Для вагітних жінок виявлення краснухи становить найбільшу небезпеку на ранньому терміні вагітності. Оскільки клінічна картина у період виношування плоду не така яскрава, тобто симптоми менш виражені, а от проникнення збудника краснухи скрізь плацентарний бар’єр проходить достатньо легко. Це в першу чергу спричиняє пошкодження кровоносних судин плаценти з наступним порушенням харчування плоду, затримкою в рості та порушення у формуванні внутрішніх органів. Майже у 50% жінок перенесена краснуха на ранньому терміні вагітності закінчується викиднем. При виникненні захворювання на пізньому терміні ризики нашкодити плоду мінімальні.

Діагностика

Лікар збирає анамнез та аналізує розвиток клінічної картини.

В тому випадку, якщо перебіг захворювання тяжкий, призначають проведення імуноферментного аналізу. Визначають титр специфічних антитіл та імуноглобулінів. При приєднанні вторинної інфекції можливе призначення УЗД та рентгенографії.

Лікування

Специфічного лікування краснухи не існує, тому зазвичай призначається лікування супутніх ускладнень. Важливо забезпечити хворому повноцінне харчування та рясне пиття, вітамінотерапію.

Основним методом профілактики є проведення щеплення, яке проводиться у дитячому віці згідно з календарем вакцинації дітей (в 1 та 6 років). Якщо ж людина одного разу перехворіла на краснуху, то у неї виробляється імунітет до вірусу на все життя.

В тому випадку, якщо дорослі не вакцинувались по ряду причин у дитинстві та відсутні медичні дані про імунізацію, попередньо лікар призначає проведення аналізів (на виявлення IgG до вірусу) для швидкого та простого способу з’ясування у необхідності вакцинації.

Дорослим які не вакцинувалися, слід ввести одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту другу дозу через місяць.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм