Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Навчання в умовах пандемії: основні рекомендації

Навчання в умовах пандемії: основні рекомендації Кожен навчальний заклад в залежності від зони епідеміологічної небезпеки отримав обов’язкові рекомендації. Відповідно розберемо, що необхідно пояснити дитині перед відвідуванням навчального закладу та яких заходів безпеки потрібно дотримуватися.

Насамперед дуже важливо простими словами розказати дитині про COVID-19 та шляхи якими відбувається його передача. Ознайомити з проявами інфекції та правилами етикету кашлю, миття рук та фізичної дистанції.

Дитина повинна розуміти, що правила та умови навчання в період пандемії дещо змінені, але вони допоможуть зберегти здоров’я.

Також МОЗ акцентує увагу на наявність обов’язкових щеплень (які проводяться згідно з Календарем профілактичних щеплень). У тому випадку, якщо та чи інша вакцинація була пропущена, разом з педіатром необхідно вирішити ймовірний час її проведення.

Очевидно, що засобами індивідуального захисту укомплектовані кожні школи, але рекомендовано подбати про це також і батькам. Діти початкових класів можуть пересуватися без масок, інші ж повинні дотримуватися «маскового» режиму, використовуючи маски або респіратори й періодично їх змінюючи.

Перед початком навчального дня батьки повинні перевіряти стан здоров’я дитини, і в тому випадку якщо присутнім є кашель, нудота та блювання, підвищення температури та загальне порушення самопочуття – дитина залишається вдома, з наступним проведенням консультації лікаря-педіатра.

Дітям які мають в анамнезі хронічні легеневі хвороби, розлади імунної системи, цукровий діабет та інші хронічні захворювання, доцільно перейти на більш безпечну форму навчання (екстернат чи дистанційно).

Освітній процес в навчальних закладах базується на дотриманні принципів соціального дистанціювання та правилах гігієни.

Територія навчального закладу повинна обладнуватися місцями для проведення обробки рук та збору використаних масок та рукавичок, бути відокремленою зонами переміщення для учнів різних вікових груп, відповідно рух по коридору організовується спеціальними позначками.

З метою профілактики виникнення та розповсюдження інфекції, акцентується увага керівників навчальних закладів на важливості проведення профілактичних, протиепідемічних, дезінфекційних заходів.

Відповідно до санітарних норм потрібно проводити регулярне вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів та провітрювання навчальних кабінетів.

До профілактичних, протиепідемічних та дезінфекційних заходів належать наступні дії:
  • знезараження повітря у приміщеннях за допомогою бактерицидних рециркуляторів;
  • проведення дезінфекції контактних предметів (стільці, парти) й приміщень в кінці навчального дня дезінфікуючими засобами та вологого прибирання;
  • забезпечення інформування місцевих органів влади при виникненні випадків захворювання на COVID-19.
Школа – це не тільки заняття, це територія, де діти можуть отримати харчування, психологічну підтримку та спілкування, необхідні для їхнього розвитку.

В період пандемії учні, вчителі та директори шкіл повинні знаходитись у безпечних умовах під час навчального року. Відповідно основними правила для цього є спільне дотримання рекомендованих норм. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм