Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Правець: як не заразитися страшною інфекційною хворобою?

Правець: як не заразитися страшною інфекційною хворобою?Прийшла весна, на вулиці потеплішало, в повному розпалі сезон дачних і польових робіт. До того ж, через теплу погоду діти стали більш активно грати на вулиці. Саме зараз потрібно пам'ятати про небезпеку зараження такою страшною інфекційною хворобою, як правець. Це захворювання часто призводить до серйозних пошкоджень нервової системи людини, які можуть спровокувати смерть. Як можна уникнути зараження правцем і що робити, якщо все-таки з'явилися його симптоми?

Зараження правцем

Збудник захворювання - правцева паличка, спори якої, потрапляючи в організм, провокують дуже сильну його інтоксикацію. Паличка потрапляє в організм через рани, укуси, опіки, через будь-які слизові і пошкоджену шкіру. У зовнішнє середовище правцева паличка потрапляє через випорожнення заражених тварин, птахів.

Правецем можна заразитися, поранившись, наприклад, цвяхом на дачі, граблями в городі, просто розбивши коліно на дитячому майданчику. Насправді, небезпека може чекати всюди, і захистити людину може тільки вакцинація.

Симптоми правця

Правець зазвичай починається гостро - з тупого, ниючого болю в місці травми. Далі розвиваються такі симптоми:
  • неконтрольоване стискання жувальних м'язів, яке має судомний характер;
  • безконтрольна поява сардонічної посмішки, через яку особа сильно спотворюється;
  • ригідність м'язів потилиці;
  • труднощі з ковтанням, диханням;
  • дуже сильні судоми м'язів всього тулуба, рук, ніг;
  • неможливість контролювати свої випорожнення.
Правець може тривати від тижня до місяця. В цей час хворий може померти від порушення дихання, у нього може відмовити серце або інші внутрішні органи. Одужання відбувається дуже повільно і поступово.

Лікування правця

Лікують правець завжди в лікарні. При цьому шанси вижити у пацієнта 50/50. Хворому вводять протиправцеву сироватку для боротьби з токсинами і чекають, чи подіє вона. Чим раніше ввести цю сироватку, тим вищі шанси пацієнта на одужання.

Заражену рану розкривають і обробляють.

Подальше лікування суто симптоматичне і спрямоване на підтримку сил організму для боротьби з токсином.

Можливі ускладнення

Якщо пацієнту пощастило вижити, у нього все-таки можуть залишитися такі ускладнення після хвороби:
  • ушкодження головного мозку через те, що він недостатньо отримував кисню під час хвороби;
  • ушкодження голосових зв'язок;
  • легенева емболія;
  • пневмонія;
  • порушення роботи серця;
  • перелами кісток.

Вакцинація проти правця

Головний і найефективніший спосіб боротьби з правець - профілактика за допомогою вакцинації. Щеплення від правця в Україні роблять дітям в 2, 4, 6, 18 місяців, в 6 років, і далі кожні 10 років потрібна ревакцинація. Важливо пам'ятати, що імунітет від цього щеплення не є довічним, тому ревакцинацію потрібно робити обов'язково.

Існує й екстрена вакцинація від правця, яку слід зробити одразу ж після травми.

Правець - дуже небезпечна хвороба, через яку в 50% випадків пацієнт помирає. Також є висока ймовірність залишитися інвалідом після перенесеного правця. Тому слід своєчасно від нього вакцинуватися і пам'ятати про профілактику травм.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм