Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19: клінічні прояви та діагностика

COVID-19: клінічні прояви та діагностикаКоронавірус став величезним випробуванням для людей усього світу. Щодня інфікуванню піддаються понад тисячу людей. При цьому хтось переносить хворобу в легкій формі, а хтось опиняється на межі життя та смерті. З чим пов'язана така закономірність, та виникнення  яких симптомів повинні викликати занепокоєння?

Нагадаємо, що COVID-19 – це інфекційна патологія, яка була викликана одним з видів коронавірусу. Коронавіруси являють собою сімейство вірусів, які по своїй специфіці здатні викликати респіраторні інфекції у вигляді від простої застуди до важкого гострого респіраторного синдрому.

Інкубаційний період захворювання, за даними ВООЗ, становить від одного до чотирнадцяти днів (в середньому п'ять діб). Але бувають й випадки коли інфіковані люди можуть взагалі не мати ознаки захворювання, але все ж при цьому бути джерелом інфекції та передавати захворювання.

Дійсно, небезпека даного виду коронавірусу полягає в різноманітті симптомів.

Сценаріїв розвитку захворювання може бути кілька:
  • безсимптомний перебіг захворювання, але при цьому позитивний результат тесту;
  • наявність типових симптомів коронавірусу: висока температура, сухий кашель та задишка;
  • симптоми у вигляді диспепсичних захворювань: нудота, блювання, діарея;
  • легка форма захворювання: легка слабкість, температура не перевищує 38°С, кашель.

Хто перебуває в підвищеній зоні ризику?

Зараження коронавірусом може відбутися у будь-якому віці. Тому дотримуватися заходів профілактики необхідно всім, без виключення.

Найбільш сприйнятливі до захворювання:
  1. Люди похилого віку (старше 60 років).
  2. Люди, які мають в анамнезі соматичні захворювання:
  3. цукровий діабет;
  4. артеріальна гіпертензія;
  5. ішемічна хвороба серця;
  6. онкологія;
  7. патології легень.

Діагностика та лікування


Для визначення стану легень при COVID-19 основними методами інструментальної діагностики є проведення бронхоскопії, рентгенографії та комп'ютерної томографії. За результатами КТ (при наявності інфекції) були виявлено достатньо аномальних ознак, зокрема й симптом «матового скла». Він характеризується появою ділянок зі зниженою прозорістю легеневої тканини, але при цьому зі збереженням судинного малюнку.

До лабораторних методів діагностики відносяться ПЛР-тест, визначення специфічних антитіл (які виробляються після інфікування) та показників запальної реакції.

Відповідно до протоколів лікування COVID-19, застосовується противірусна терапія, кортикостероїди (при важкій та критичній стадії захворювання), киснева терапія (при гіпоксемії), інфузійна терапія, антибіотики (при підключенні бактеріального процесу), біфідобактерії (для нормалізації кишкової мікрофлори). Також одним з рекомендованих специфічних засобів лікування є – плазма реконвалісцентів (людини, який повністю одужала, ззавершенням процесу  хвороби).

Попри те, що дослідження вірусу ще в процесі, паралельно проводять випробування препаратів, які б змогли вилікувати хворобу.

Не займайтеся самолікуванням за допомогою антибіотиків, або інших лікарських препаратів, з метою попередження або лікування інфекції COVID-19.  При погіршенні стан вашого здоров'я, повідомте про це свого сімейного лікаря, щоб знизити ризик ускладнення інфекції.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм