Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бактерицидні опромінювачі та рециркулятори. Як відбувається знезараження повітря?

Бактерицидні опромінювачі та рециркулятори. Як відбувається знезараження повітря?Дезінфекція повітря нам необхідна для запобігання розвитку масової захворюваності в сезон грипу, або для профілактики бактеріальних патологій. Адже більшість патогенних мікроорганізмів передаються саме повітряно-крапельним шляхом.

Знезаражувати повітря потрібно як у медичних установах, офісах, дитячих садках так і в будинках. За допомогою, яких бактерицидних ламп можна цього досягти? Далі з'ясуємо.

При виборі апарату для знезараження повітря завжди виникає дилема, яка саме лампа підійде. Існує два види бактерицидних ламп: бактерицидні опромінювачіта бактерицидні рециркулятори.

Які види патогенних мікроорганізмів інактивуються при дезінфекції повітря?

  • віруси (вірус грипу, збудник гепатиту А, ротавірус);
  • бактерії (сальмонела, стафілокок, туберкульозна паличка);
  • грибки;
  • цвіль.

Область застосування

  • медичні установи (лікарні, санаторії);
  • громадські місця (салон краси, фітнес-центр, басейн);
  • офіси;
  • побутове застосування (будинок, квартира);
  • навчальні заклади (школи, інститути).

Техніка безпеки при роботі бактерицидних ламп

  1. Не вмикати пристрій при ознаках несправності.
  2. Не включати бактерицидний опромінювач або рециркуляр (без кожуха) без спеціальних окулярів. Недотримання цього правила загрожує пошкодженням слизової оболонки ока (опіки).
  3. Стежити за терміном придатності УФ ламп.
  4. При експлуатації БО відкритого типу в приміщенні не повинні перебувати люди та тварини, а також бажано прибрати рослини. Також після знезараження необхідно провітрити приміщення.
Бактерицидний опромінювач

Бактерицидний опромінювач (БО) – це пристрій відкритого типу, який призначається для знезараження повітря та поверхонь при впливі прямих променів ультрафіолету.

БО характеризується різноманітністю кріплень (напільний, настільний, настінний) та може мати різну кількість УФ ламп з різною потужністю.

Як відбувається дезінфекція повітря при застосуванні БО?

Оскільки УФ лампа перебуває у відкритому вигляді, відбувається прямий вплив ультрафіолету. Плюс в такій будові – це повна дезінфекція приміщення (як повітря, так і поверхонь). Мінус – неможливість використовувати в присутності людей.

Рециркулятор бактерицидний (РБ)– це прилад закритого типу, який розрахований для очищення та знезараження повітря. Даний пристрій забезпечує циркуляцію повітря.

Види


За типом кріплення:
  • настінний: стаціонарний варіант кріплення, зазвичай використовується в медичних установах. Також можливо використовувати вдома у разі наявності маленьких дітей, тварин, з метою уникнути пошкодження пристрою;
  • пересувний: забезпечує зручне переміщення між кімнатами, при цьому даючи можливість знезаражувати потрібне приміщення. Зручний варіант для використання в побуті.
Також вибір рециркулятора буде залежати від потужності, кількості ламп та габаритів. Відповідно, чим більше приміщення для знезараження, тим потужніших й більшу кількість ламп необхідно.

Як відбувається очищення повітря за допомогою рециркулятора

З допомогою вентилятора всередину апарату потрапляє забруднене повітря. Всередині повітря обробляється під впливом УФ-променів, та потрапляє назад в приміщення вже знезараженим.

Переваги бактерицидної рециркулятора над опромінювачем
  1. Основний плюс рециркулятора – це можливість знаходження людей та тварин, коли пристрій увімкнено (через перебування УФ ламп всередині корпусу).
  2. Пристрій безшумний.
  3. Немає потреби після знезаражування проводити провітрювання приміщення.
  4. Наявність таймера та лічильника роботи лампи. Це дає можливість контролювати час роботи рециркулятора, а також фіксацію відпрацьованого лампою часу.
  5. Можливість переміщати пристрій для знезараження необхідного приміщення.
  6. Рециркулятори мають металевий корпус, або ударостійкий пластиковий.
  7. Тривалий час роботи ламп (близько восьми тисяч годин).
  8. Рециркулятори не вибагливі в обслуговуванні, немає потреби в фільтрах або митті. Достатньо контролювати своєчасну заміну ламп.
Пам'ятайте, що присутність вірусів або бактерій у повітрі робить нас вразливими перед їх дією. Тому захистіть себе, свою сім'ю або колектив, використовуючи пристрої для знезаражування повітря. В спеціалізованому медичному маркеті ITMED (https://market.itmed.org/catalog/retsirkulyatory/), Ви зможете обрати необхідний Вам пристрій, з високим показником якості.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм