Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вагітність та коронавірус

Вагітність та коронавірусПід час пандемії коронавірусу, вагітні ще більше піддаються стресу, переживаючи за стан свого малюка, та як інфекція може на нього вплинути. Але не потрібно панікувати, головне дотримуватися основних рекомендацій.

При виявленні або підозрі на інфекцію COVID-19, основний страх матері –  чи не відбудеться зараження дитини. На сьогодні не була доведена можливість зараження при внутрішньоматковій або перинатальній передачі. Також, на даний момент не було підтверджено, що вагітні більш чутливі до вірусу, ніж інші.
 
Для безпечного перебігу вагітності були створені оновлені протоколи для захисту вагітних жінок.

Якщо термін вагітності ще невеликий, а у жінки спостерігається підозра або перебіг інфекції в легкій формі, можлива її ізоляція вдома, терміном на 14 днів. Все залежить від загального стану вагітної та відповідно від рекомендацій лікаря.

Діагностика на пізніх строках вагітності


Для оцінки клінічного стану вагітної з CОVID-19, велике значення має проведення сканування грудної клітки (КТ). КТ грудної клітки має високу чутливість для діагностики інфекції. Але при цьому існує ризик розвитку негативних наслідків для плоду (затримка росту, мікроцефалія),внаслідок високої дози опромінення. Тому вагітна повинна дати письмову згоду на проведення процедури, а на область матки накладається спеціальний радіаційний щит.

Лікування


При госпіталізації вагітної, з підозрою на коронавірус, проводиться цілодобовий моніторинг життєвих ознак, рівня насичення крові киснем, контроль показників артеріального тиску та регулярна перевірка аналізів крові.

З боку плоду: контроль стану плода (за допомогою використання УЗД), доплерографія, моніторинг частоти серцевих скорочень.

Вагітність не залежно від результатів тесту на коронавірус, необхідно вести згідно з клінічних та ультразвукових досліджень.

При підтвердженні інфекції COVID-19, але при легкому протіканні рекомендовано:
  • спостереження та підтримання електролітного балансу;
  • у певних випадках противірусна терапія;
  • контроль бактеріальної інфекції (у разі приєднання вторинної інфекції призначається антибактеріальна терапія);
  • постійний контроль стану плода.
При важкому протіканні:
  • ізоляція в окреме приміщення;
  • киснева терапія;
  • антибактеріальна терапія з противірусними препаратами;
  • дегідратаційна терапія з контролем артеріального тиску;
  • контроль стану плода.
Інфекція не є абсолютним показником до розродження. Все відбувається в індивідуальному порядку (стан матері, дистрес плода).У випадках розродження: рекомендовано раннє перетискання пуповини та швидке очищення дитини від крові на шкірі.  Новонародженого необхідно перевірити на наявність інфекції та стежити за показниками його стану.
 
Дитину при вираженій формі інфекції у матері, необхідно ізолювати та проводити годування зцідженим молоком.  Якщо ж інфекція безсимптомна або протікає в легкій формі, лікарі можуть схвалити годування дитини грудьми, або навіть перебування в одній палаті з матір'ю.  Але з дотриманням запобіжних заходів. Оскільки інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (передача через грудне молоко не доведена), мама повинна перебувати під час годування в масці, та перед тим як торкатися дитини помити та обробити руки.
 

Профілактика

  1. Дотримуватися особистої гігієни (мити руки).
  2. Уникати тісного контакту з людьми під час пандемії.  Дотримуватися дистанції (1,5-2 метра).
  3. Уникати великого скупчення людей.
  4. Носити 3-х шарову маску та рукавички.
  5. Стежити за своїм харчуванням (не вживати погано оброблене м'ясо).
  6. Не контактувати з тваринами.
  7. При відвідуванні жіночої консультації, заздалегідь домовлятися з лікарем (по можливості переносити візити або враховувати зменшення кількості людей)
  8. Своєчасно звертатися за допомогою, при виникненні таких симптомів як кашель, підвищення температури та озноб.
Дотримуйтеся заходів профілактики з метою захисту себе та своїх близьких від поширення інфекції.  Та не забувайте про позитивні емоції.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм