Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які хвороби може викликати укус кліща?

Які хвороби може викликати укус кліща?Весна - традиційний час активізації кліщів, укус яких може бути небезпечний для людини. Справа в тому, що кліщі часто бувають рознощиками інфекцій, які можуть спровокувати багато захворювань, найнебезпечніші серед них - кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма (кліщовий бореліоз). Тому лікарі рекомендують під час походу на природу бути вкрай уважними і одягатися відповідно: в одяг з довгими рукавами, штани, закрите взуття, не забувати про головний убір. Що ж потрібно знати про інфекції, викликані укусом кліща?

Кліщовий енцефаліт

Кліщовий енцефаліт - небезпечне інфекційне захворювання, яке вражає центральну і периферичну нервову системи. Через нього у хворого може розвинутися параліч, або він навіть може померти.

Зазвичай перші симптоми кліщового енцефаліту виникають після того, як закінчився інкубаційний період хвороби, що становить 7-14 днів. До них відносяться:
  • підвищення температури тіла до 38-40°C;
  • м'язовий біль;
  • оніміння шиї, обличчя;
  • нудота, блювота, погане самопочуття;
  • сильний головний біль;
  • проблеми зі сном;
  • сильна стомлюваність;
  • запор або діарея;
  • почервоніння шкіри в місці укусу кліща.
Специфічного лікування кліщового енцефаліту немає. Хворому слід розраховувати на силу свого імунітету і на підтримуючу терапію. Існує постконтактна вакцинація від кліщового енцефаліту, яка показана, якщо є факт укусу кліща і аналізи підтвердили, що він був інфікований. В регіонах, де існує підвищений ризик укусу кліщів, проводиться планова вакцинація від кліщового енцефаліту.

Хвороба Лайма

Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз - ще одне небезпечне захворювання, пов'язане з укусом кліща. Його викликає бактерія роду Borrelia, переносником якої є деякі кліщі. Хвороба вражає шкіру, опорно-руховий апарат, нервову, серцево-судинну систему. Це найпоширеніша хвороба, що передається людині від кліща під час укусу.

Борелії можуть багато років зберігатися в організмі людини, викликаючи хронічний перебіг хвороби. При цьому пацієнт може і не здогадуватися про укус, тому не розуміє, що з ним не так. Важко в цьому випадку поставити діагноз і лікарям.

Інкубаційний період хвороби Лайма - від 2-х днів до 1 місяця. Після його закінчення у хворого можуть з'явитися такі симптоми:
  • почервоніння шкіри в місці укусу (при цьому червона пляма поступово розростається до досить великих розмірів, а її центральна частина залишається блідою);
  • слабкість, нудота, погане самопочуття;
  • помірний головний біль, який набуває хронічного характеру;
  • порушення чутливості шкіри в області укусу.
Якщо вчасно не почати лікувати хворобу Лайма, через 1-1,5 місяця після зараження з'являться ознаки ураження суглобів, серцево-судинної, нервової системи. Тоді у хворого буде високий ризик стати згодом інвалідом або навіть померти.

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Далеко не всі кліщі є переносниками інфекцій, але таку ймовірність не можна виключати. Якщо вас укусив кліщ, не намагайтеся витягти його в домашніх умовах. Потрібно звернутися за допомогою до найближчого травмпункту. Після вилучення кліща попросіть відправити його на аналіз, щоб зрозуміти, міг він вас інфікувати, чи ні. Адже чим раніше почати боротися з хворобою, тим вище шанс її перемогти без наслідків для здоров'я.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм