Які симптоми вказуватимуть на дефіцит та надлишок вітаміну Е?
Вітаміни являють собою групу органічних сполук, які є необхідними для нормального функціонування організму. Однак попри їхню різну будову та природу утворення, при впливі певних факторів, можливий як розвиток дефіциту, так і навпаки надлишок окремих вітамінів, їх комплексів. Наразі розберемо детальніше основні характеристики вітаміну Е: його основна функція, симптоми надлишку та дефіциту.
Вітамін Е (токоферол) - це група жиророзчинних сполук, які характеризуються сильною антиоксидантною дією.
В нормі добова доза вітаміну Е не повинна перевищувати 10-20 мг.
Попри твердження, що вітамін Е є виключно вітаміном “молодості” та “краси шкіри”, насамперед його функції є набагато масштабнішими.
Так до властивостей токоферолу відносять:
- антиоксидантні функції;
- взяття участі у синтезі гормонів;
- протизапальні властивості;
- антидепресантна дія.
Щодо впливу на шкірний покрив та перешкоджанню його старінню, то в такому випадку вітамін Е забезпечує стимуляцію оновлення клітин, укріплення стінок судин (капілярів), утримання вологи в епідермісі та сприяння для продукування колагену.
Дефіцит вітаміну Е
До поширених причин дефіциту токоферолу відносять нераціональне харчування з обмеженням в раціоні жирів.
Зовнішньо дефіцитний стан супроводжуватиметься появою сухості та лущення шкіри, пігментації, загальної слабкості, порушенням зору та анемією, слабкістю в м'язах та ломотою в тілі.
Надлишок вітаміну Е
Ймовірність надлишку вітаміну Е пов'язаний з тим, що він є жиророзчинними й відповідно може накопичуватися в організмі викликаючи симптоми інтоксикації.
Надлишок токоферолу в організмі є ще небезпечнішим ніж його дефіцит. Так у хворого виникатимуть скарги на метеоризм та діарею, блювання, кровотечу, підвищення артеріального тиску.
Джерела вітаміну Е
До харчових продуктів, що є джерелом вітаміну Е відносять переважно рослинні продукти, які є свіжими та необробленими:
- Олія рослинна (у сирому вигляді).
- Горіхи (мигдаль, кедрові горіхи).
- Паростки пшениці.
- Шпинат, броколі та листова зелень.
- Печінка, яйця.
- Лосось, форель та морепродукти.
Тобто аби забезпечити організм токоферолом у більшості випадків достатнім буде у помірній кількості вживати доступні та корисні продукти. Це важливо враховувати, адже вітамін не синтезуєтьсяв організмі, тому повинен обов'язково надходити з їжею. При цьому вітамін Е руйнується під дією світла, тому візьміть це до уваги під час зберігання відповідних харчових продуктів.
Важливо розуміти, що самостійне приймання вітамінних препаратів може призвести до порушення їх балансу в організмі, що небезпечно насамперед для здоров'я. Тому у разі необхідності компенсування певного вітаміну в організму, зверніться до лікаря. Саме лікар на основі анамнезу, можливих скарг призначить відповідні дослідження і вже при необхідності проведе лікування.
Враховується і те, що токоферол не може поєднуватися з певними видами вітамінів. Тому знову ж таки без консультації лікаря не обійтися. Так чудовим є поєднання вітаміну Е з вітаміном А та С. “Тандем” з вітаміном D та залізом є протипоказаним, що пов'язується порушенням процесу їх засвоєння організмом. Обмеження в прийманні вітаміну Е стосується вагітних.
І пам'ятайте, що в першу чергу вітамінний баланс досягається шляхом нормалізації харчування та відмови від шкідливих звичок.