Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит та надлишок вітаміну Е?

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит та надлишок вітаміну Е?Вітаміни являють собою групу органічних сполук, які є необхідними для нормального функціонування організму. Однак попри їхню різну будову та природу утворення, при впливі певних факторів, можливий як розвиток дефіциту, так і навпаки надлишок окремих вітамінів, їх комплексів. Наразі розберемо детальніше основні характеристики вітаміну Е: його основна функція, симптоми надлишку та дефіциту.

Вітамін Е (токоферол) - це група жиророзчинних сполук, які характеризуються сильною антиоксидантною дією. 
 
В нормі добова доза вітаміну Е не повинна перевищувати 10-20 мг.
Попри твердження, що вітамін Е є виключно вітаміном “молодості” та “краси шкіри”, насамперед його функції є набагато масштабнішими.

Так до властивостей токоферолу відносять:
  • антиоксидантні функції;
  • взяття участі у синтезі гормонів;
  • протизапальні властивості;
  • антидепресантна дія.
Щодо впливу на шкірний покрив та перешкоджанню його старінню, то в такому випадку вітамін Е забезпечує  стимуляцію оновлення клітин, укріплення стінок судин (капілярів), утримання вологи в епідермісі та сприяння для продукування колагену.

Дефіцит вітаміну Е

До поширених причин дефіциту токоферолу відносять нераціональне харчування з обмеженням в раціоні жирів. 
 
Зовнішньо дефіцитний стан супроводжуватиметься появою сухості та лущення шкіри, пігментації, загальної слабкості, порушенням зору та анемією, слабкістю в м'язах та ломотою в тілі.

Надлишок вітаміну Е

Ймовірність надлишку вітаміну Е пов'язаний з тим, що він є жиророзчинними й відповідно може накопичуватися в організмі викликаючи симптоми інтоксикації.
 
Надлишок токоферолу в організмі є ще небезпечнішим ніж його дефіцит. Так у хворого виникатимуть скарги на метеоризм та діарею, блювання, кровотечу, підвищення артеріального тиску.

Джерела вітаміну Е

До харчових продуктів, що є джерелом вітаміну Е відносять переважно рослинні продукти, які є свіжими та необробленими:
  1. Олія рослинна (у сирому вигляді).
  2. Горіхи (мигдаль, кедрові горіхи).
  3. Паростки пшениці.
  4. Шпинат, броколі та листова зелень.
  5. Печінка, яйця.
  6. Лосось, форель та морепродукти.
Тобто аби забезпечити організм токоферолом у більшості випадків достатнім буде у помірній кількості вживати доступні та корисні продукти. Це важливо враховувати, адже вітамін не синтезуєтьсяв організмі, тому повинен обов'язково надходити з їжею. При цьому вітамін Е руйнується під дією світла, тому візьміть це до уваги під час зберігання відповідних харчових продуктів.
 
Важливо розуміти, що самостійне приймання вітамінних препаратів може призвести до порушення їх балансу в організмі, що небезпечно насамперед для здоров'я. Тому у разі необхідності компенсування певного вітаміну в організму, зверніться до лікаря. Саме лікар на основі анамнезу, можливих скарг призначить відповідні дослідження і вже при необхідності проведе лікування.
 
Враховується і те, що токоферол не може поєднуватися з певними видами вітамінів. Тому знову ж таки без консультації лікаря не обійтися. Так чудовим є поєднання вітаміну Е з вітаміном А та С.  “Тандем” з вітаміном D та залізом є протипоказаним, що пов'язується порушенням процесу їх засвоєння організмом. Обмеження в прийманні вітаміну Е стосується вагітних.
І пам'ятайте, що в першу чергу вітамінний баланс досягається шляхом нормалізації харчування та відмови від шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм