Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіповітаміноз: які симптоми вказують на дефіцит вітамінів?

Гіповітаміноз: які симптоми вказують на дефіцит вітамінів?Сьогодні в умовах нової хвилі COVID-19, питання підвищення імунітету шляхом приймання вітамінних комплексів є досить гострим. Оскільки неконтрольоване самостійне вживання вітамінів може спричинити, як надлишок окремих елементів, так і пригнічене засвоєння інших. Тому розберемо детальніше, які симптоми вказуватимуть на те, що Ви маєте дефіцит вітамінів та чому важливо звертатися до лікаря. 

Гіповітаміноз - це патологічний стан, для якого є характерним розвиток стану дефіциту вітамінів.
 
Гіповітаміноз може бути як ізольованим, тобто коли виникає дефіцит одного виду вітаміну або його групи та поєднаним - дефіцит декількох вітамінів або їх груп. 
В основі розвитку гіповітамінозу покладено нераціональне надходження вітамінів, розвиток патологій в організмі або необхідність в їх надмірному використанні. 
За статистичними даними більшість населення стикається не з відсутністю певних вітамінів (авітаміноз), а з їх нестачею в організмі.

Які симптоми вказують на розвиток гіповітамінозу?

  1. Слабкість й підвищена сонливість.
  2. Зниження концентрації уваги, нервозність.
  3. Сухість шкіри й поява висипань на ній, тріщина на губах.
  4. Випадіння волосся та ламкість нігтів.
  5. При чищенні зубів ясна починають кровоточити. 
  6. Головний біль й запаморочення.
  7. Біль в м'язах.
  8. Частий розвиток респіраторних захворювань.
Тобто порушення має поступовий та малопомітний розвиток, при цьому завдаючи неблагоприємний вплив. 
 
Однак для дефіциту кожного окремого вітаміну можуть бути характерні свої специфічні прояви. Так дефіцит вітаміну С, що потрапляє до організму зовні супроводжується розвитком цинги та пародонтозу, а нестача вітаміну D - є частою причиною переломів внаслідок ламкості кісток на тлі порушення. 

Тактика

Восени наш імунітет дійсно є дещо зниженим, наряду з впливом стресових ситуацій, умов пандемії. І приймання вітамінів у певних випадках буде необхідним. Однак не варто купувати в аптеках підряд всі вітаміни та вживати їх неконтрольованими дозами, аби імунітет швидше підвищився. Найкращим варіантом буде звернення до лікаря, який на основі скарг, клінічної картини та проведення ряду лабораторних аналізів і встановить необхідність в прийманні того чи іншого вітамінного комплексу. Так, наприклад, якщо ви часто хворієте лікар може окремо призначити вітамін С. А от при тривалій та нервовій роботі в офісі можливе призначення вітамінного комплексу групи В. Тобто кожен випадок є індивідуальним і лікар це враховує. 
 
Самостійно ж варто урізноманітнити свій раціон сезонними овочами й фруктами, тим паче що сьогодні не існує проблеми з дефіцитом на певні продукти. Важливо розуміти, що саме правильне харчування є джерелом вітамінів та корисних елементів. Так ваше щоденне меню повинно включати каші (гречка, булгур), що містять у своєму складі вітаміни групи B й залізо; яблука, хурма, свіжа зелень - вони багаті на вітамін С, який знижує ризики розвитку запального процесу в організмі; сухофрукти - містять достатньо магнію й калію. 
 
Пам'ятайте, що у всьому потрібна міра. І результат від вживання вітамінів при неправильному харчуванні, шкідливих звичках та гіподинамії буде дорівнювати нулю. Тому варто розпочати підвищення свого імунітету зі здорового способу життя. А перед початком вітамінної терапії необхідним є звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм