Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на дефіцит та надлишок вітаміну D?

Які симптоми вказують на дефіцит та надлишок вітаміну D?Вітамін D є тією речовиною, яка одного дня з настанням пандемії “прокинулася популярною”. Однак окрім досліджень щодо його функції у запобіганні коронавірусної інфекції, існує ряд беззаперечних корисних якостей. Тому з'ясуємо які наслідки матиме для організму його надлишок, або навпаки дефіцит.

Вітамін D залучений в усіх фізіологічних функціях, та є необхідним як для дітей для забезпечення здорового росту, так і для дорослих. 

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит вітаміну D?

  1. Збільшення маси тіла.
  2. Розвиток частих респіраторних захворювань.
  3. Судоми та слабкість в м'язах.
  4. Ламкість кісток, часті переломи.
  5. Швидка стомлюваність, депресія.
Причини розвитку дефіциту вітаміну D полягають в:
  • розвитку запального процесу в кишківнику, внаслідок яких корисні речовини гірше засвоюються;
  • вегетаріанство;
  • непереносність лактози;
  • ожиріння, коли вітамін накопичується в жировій тканині та погіршується його потрапляння в кровотік.

Які симптоми вказуватимуть на надлишок вітаміну D?

Навряд надлишок вітаміну D може виникнути при тривалому знаходженні на сонці чи переїданні жирною рибою. Першопричина даного порушення покладена у самолікуванні та неконтрольованому вживанні препарату.
 
Це як наслідок призведе до накопичення великої кількості кальцію та відповідно - гіперкальціємії. Це своєю чергою впливає на роботу серця й нирок (утворюються камені) та безпосередньо стан кісток (вони стають ламкими). 
 
Додатково порушення супроводжуватиметься головним болем, нудотою та блюванням, слабкістю та частим сечовипусканням.
Відмітимо, що інтоксикація вітаміном D виникає при перевищенні його рівня 150 нг/мл! При чому, що речовина накопичується в жировій тканині вона може місяцями виводитися з організму, навіть після припинення приймання добавок.

Дефіцит вітаміну D у дітей

Більшість батьків все ще дотримуються думки, що вітамін D запобігає виключно виникненню рахіту, який є частим явищем при незадовільних умовах проживання, поганому харчуванні. Тому дуже часто ігнорують необхідність приймання даного компоненту. 
Однак насправді дефіцит вітаміну D підвищує ризики розвитку у дитячому віці ожиріння, цукрового діабету, дерматиту. Змін зазнає й імунна система, діти все частіше хворіють на ГРВІ, грип. Страждають когнітивні здібності. І це лише невелика частина ускладнень при розвитку дефіциту вітаміну D.
У такому випадку батьки стикаються з частою зміною настрою у дитини, втомою та слабкістю, порушенням сну.
 
Оскільки забезпечення організму холекальциферолом (вітамін D3) відбувається через певні харчові продукти або його синтезу на шкірі під впливом ультрафіолету. Виникає питання чому у дитини може виникнути дефіцит вітаміну? Адже дитина добре харчується і гуляє на вулиці. 

Причин декілька:
  1. Восени інтенсивність сонячних променів є недостатньою. Ти паче оскільки промені падають під кутом, що навіть влітку синтез вітаміну є недостатнім. Аби отримати необхідне дозування, необхідно з 11 до 14 години знаходитися на відкритому сонці без одягу. А це заняття є досить небезпечним, через негативні наслідки тривалого впливу сонця саме в ці години про які нам відомо (наприклад, меланома, тепловий або сонячний удар). 
  2. Малюки не мають запасів вітаміну D3 в організмі. Тому якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні й у мами є дефіцит вітаміну, то відповідно і негативних наслідків зазнає й малюк.
Однак не варто самостійно чи за порадами друзів призначати дитині вітаміни. В першу чергу варто звернутися до лікаря педіатра, який на основі віку, супутніх захворювань, активності дитини та результатів аналізів крові й призначить час початку профілактичного приймання вітаміну D3 та його скасовування.
 
Пам'ятайте, що хибною думкою є самостійне призначення БАДів, вітамінів та механізму вживання - чим більше, тим краще. Як надлишок, так і дефіцит того чи іншого мікроелемента, вітаміну може мати тяжкі ускладнення для вашого здоров'я. Тому в першу чергу проконсультуйтеся з лікарем який насамперед на основі лабораторних досліджень й призначить необхідне дозування.
 
Також з метою забезпечення достатнього рівня вітаміну потрібно стежити й за своїм раціоном. Оскільки вітамін D жиророзчинний, щоденне меню повинно бути акцентоване саме на насичених жирами продуктах. Так найбільше вітаміну D у морській рибі (лосось), червоному м'ясі, печінці, яєчних жовтках та молочних продуктах.
А вже необхідність додаткового приймання вітаміну D може визначити тільки лікар.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм