Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як підтримувати імунну систему в задовільному стані?

Як підтримувати імунну систему в задовільному стані?Восени, перед початком сезону застуд та хвилі COVID-19, все більше постає питань щодо імунітету та здоров'я загалом. І якщо одна половина населення підходить до цього питання заздалегідь консультуючись відповідно з лікарем, то інша - покладається на свої знання та скуповує вітаміни в аптеках. Тому розберемо детальніше, як знайти “золоту середину” та зрозуміти, що Ви маєте знижений імунітет.

Імунна система являє собою спосіб захисту організму від чужорідних агентів на генетичному рівні. Саме так клітини розрізняють “своїх” та “чужих”, і у разі потрапляння до організму вірусів, бактерій, грибків або навіть трансплантованих органів відбувається їх атакування.
Існує два типи імунітету для боротьби з патогенами - придбаний (специфічний) та вроджений (неспецифічний). 

Які фактори впливають на наш імунний статус?

Функціонування імунної системи залежить від багатьох факторів, насамперед від харчування та режиму сон/активність. Це пояснюється тим, що для функціонування імунних клітин необхідний так званий будівельний матеріал, який ми отримуємо зі здорових продуктів, а під час сну відбувається їх оновлення. 

Також до невіддільних елементів задовільного формування імунного статусу належить:
  • грудне вигодовування (по можливості хоча б до виповнення року дитині);
  • баланс флори в кишківнику, адже ми знаємо, що в ньому присутні багато мікроорганізмів, як хороших, так і не дуже.  
Відповідно коли дані процеси порушуються, відбуваються й зміни у функціонуванні імунної системи, людина починає часто хворіти на тяжкі хвороби інфекційного генезу.

Тому дуже часто з легкістю можливо встановити, що наша імунна система дала збій. А саме коли виникають часті інфекційні процеси. При цьому вірусна інфекція найчастіше супроводжується приєднанням бактеріального ускладнення.

Дослідження імунного статусу

В ідеалі важливо, щоб кожна людина була обізнана у функціонуванні своєї імунної системи. Для цього рекомендовано проходити періодично лабораторне дослідження на встановлення імунного статусу, а саме кількісної та якісної оцінки його основних факторів. Особливо це необхідно особам, що мають в анамнезі онкологію, аутоімунні захворювання, алергії.

Імуномодулятори 

Імуномодулятори являють собою препарати, які стимулюють функцію імунітету. Це ті препарати, які мають чіткі показання та призначаються виключно лікарем в умовах стаціонару. Необґрунтоване та самостійне їх приймання може спричинити ряд негативних наслідків, від алергічної реакції до аутоімунних захворювань. Таким чином при спробах підвищити імунітет, Ви тільки його самостійно зруйнуєте.

Методи зміцнення імунітету

Важливо розуміти, що турбуватися про свій імунітет важливо упродовж року:
  1. Дотримуватися здорового способу життя та давати можливість імунній системі відновлюватися. 
  2. Приймання вітаміну D, йоду. 
  3. Фізична активність.
  4. Вакцинація.
  5. Дотримання гігієни рук.
  6. Забезпечення “здорового” оточення вдома та місцях з великим накопиченням людей (наприклад, офіси) шляхом дезінфекції повітря, що можливо досягти за допомогою бактерицидного рециркулятора.
  7. Правильне збалансоване харчування, яке насамперед є джерелом всіх необхідних вітамінів.
  8. Виключення штучної стимуляції імунітету без належної на те причини.
Однак якщо все-таки причина криється в імунних патологіях або генетичному порушенні, то відповідно до загальних рекомендацій приєднується проведення медикаментозної терапії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм