Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини появи бородавок та методи позбавлення від них

Причини появи бородавок та методи позбавлення від нихБородавки, це не тільки неестетичні утворення на шкірі, але й свідчення про наявність папілома вірусної інфекції в організмі. Зазнати таке явище може кожен. Але не потрібно забувати, що бородавки не такі безпечні, як здаються.

Бородавки– це новоутворення на шкірі людини, у вигляді горбиків, сосочків або вузликів. Мають вірусну етіологію та викликаються вірусом папіломи людини (через пошкоджені шкірні покриви або через слизові оболонки).

Класифікація бородавок

  • вульгарні: найпоширеніша форма. Характеризується утворенням однієї великої бородавки, та безліччю дрібних (вони пропадають при видаленні «головної» бородавки);
  • плоскі (юнацькі):така форма має рівну поверхню, злегка виступає над шкірою. Утворюється на слизовій рота, тильній стороні кисті та стоп;
  • ниткоподібні: проявляються у вигляді м'яких папілом на ніжці і розташовуються під молочними залозами, під пахвами, на шиї;
  • долонно-підошовні: проявляються у вигляді грубих утворень з роговими нашаруваннями;
  • гострокінцеві кондиломи: проявляються у вигляді м'яких та дрібних рожевих вузликів на тонкій ніжці.
Зазвичай розвиток бородавок проходить безсимптомно. Лише в тих ділянках де вони зазнають механічних навантажень, можуть виникати больові відчуття.

Діагностика


Лікар-дерматолог діагностує захворювання на основі клінічних даних. При необхідності проводиться біопсія.

Також важливо провести диференціальний діагноз: з плоскоклітинним раком, плоским лишаєм, кератозом.

Лікування


Лікування бородавок вимагає комплексного підходу, в тому числі й призначення препаратів для стримування вірусу папіломи людини.

Методи видалення бородавок:
  • лазеротерапія: застосовується при утворенні бородавок у болючих та ніжних місцях тіла, а також на обличчі. Оскільки метод видалення лазером безболісний та не залишає шрамів;
  • кріодеструкція: характеризується видаленням бородавок рідким азотом;
  • медикаментозна терапія: йде в комплексі з вищевказаними методами. Існує безліч препаратів, серед них: екстракт чистотілу, ретиноїва кислота та ін.. Застосовувати ці препарати в домашніх умовах суворо заборонено!

Ускладнення

  1. Розповсюдження по всьому тілу.
  2. При частій травматизації можливий розвиток запального або гнійного процесу, а також онкології.

Профілактика

  1. Використовувати індивідуальні методи гігієни.
  2. Використовувати бар'єрні методи контрацепції (презервативи).
  3. Профілактичні огляди у дерматолога, гінеколога та уролога.
  4. Вакцинація від вірусу папіломи людини.

Міфи

  1. Бородавки утворюються при контакті з жабою: жаби не переносять вірус папіломи людини. Зазвичай зараження відбувається через речі хворої людини або при прямому контакті з інфікованою шкірою.
  2. Бородавки можна вилікувати противірусними препаратами: не зважаючи на те, що бородавки  вірусна інфекція, але специфічна противірусна терапія проти них не створена.  А ефективність лікування стандартними противірусними препаратами не було доведено.
  3. Бородавки проявляються при зниженому імунітеті: це необґрунтоване твердження.  Вони можуть з'являтися у дітей та у дорослих, у яких немає проблем з імунітетом.  У людей з наявністю імунодефіциту бородавки будуть розвиватися нетипово та з ускладненнями.
Не потрібно займатися самолікуванням, та застосовувати народні методи боротьби з бородавками.  Це може мати негативні наслідки.  Зверніться за допомогою до дерматолога, для вибору відповідного вам методу видалення бородавки.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм