Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стегнова грижа: основні симптоми та методи лікування

Стегнова грижа: основні симптоми та методи лікуванняСтегнова грижа – це патологічний процес, що супроводжується випинанням тканини зі слабкого місця в паху. Зазвичай ця тканина є частиною кишківника. А сама грижа являє собою опуклість в ділянці стегна або паху. 

Механізм розвитку стегнової грижі полягає в потраплянні внутрішньочеревних тканин через ослаблену м’язову ділянку під час перенапруження. Так якщо частина тканини проштовхує стінку стегнового каналу і виникає стегнова грижа. 
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає саме на жіночу стать. Це пояснюється більш широкою формою жіночого таза.
 
Також відмітимо, що попри те, що захворювання виникає досить рідко на відміну від пахових гриж та є малосимптомним, ускладнення можуть становити загрозу для життя. Одним із таких серйозних наслідків є защемлення грижі, яка викликає порушення кровообігу у кишківнику. 

Основні причини 

Достеменно невідомо, що саме є причиною формування стегнової грижі, загалом як і всіх інших її типів. Спеціалісти відзначають про можливий вплив вродженої ослабленої ділянки стегнового каналу або її ослаблення з часом.

Також до можливих тригерів захворювання можна віднести:
  • ожиріння;
  • пологи;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • хронічні закрепи;
  • кашель який набув хронічного характеру.
Тобто вищезазначені фактори можуть спричинити перенапруження з наступним ослабленням м’язових стінок.

Характерні ознаки

Насамперед варто розуміти, що не завжди стегнову грижу можливо самостійно встановити. Це переважно стосується гриж маленьких та середніх розмірів. 
 
Відповідно чим більший розмір, тим більшого дискомфорту завдає патологія. Так у хворого можуть спостерігатися наступні симптоми:
  • опуклість у паховій області біля верхньої частини стегна. Вона може ставати більш вираженішою при підійманні тяжких предметів або при вставанні;
  • «шишку» часто можна втиснути назад або вона зникає, коли людина лягає;
  • біль у тазостегновому суглобі.
Негайного звернення за лікарською допомогою потребують випадку, коли грижа ускладнюється та призводить до ураження кишківника. А саме відбувається защемлення з наступним відмиранням кишкової тканини. Це супроводжуватиметься сильним болем у животі, нудотою та блюванням. Важливо не зволікати, оскільки існує загроза для життя!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду та додаткових діагностичних тестів у вигляді УЗД,  лабораторних досліджень крові та сечі та ін..
 
Щодо лікування, то невеликі та безсимптомні стегнові грижі можуть не потребувати специфічної терапії.  Лікар обере тактику спостереження. 

Оперативного втручання потребують саме випадки гриж, що досягли великих та середніх розмірів, а також якщо вони спричиняють дискомфорт. Тактика хірургічного вправлення грижі залежатиме від її перебігу.

Тобто можливе як лапароскопічне втручання, так і операція відкритим методом. 

В обох випадках під час операції з усунення грижі, опукла тканина вдавлюється назад. Ослаблену ділянку зашивають або зміцнюють. Надалі аби легше та швидше пройшов період відновлення необхідно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм