Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Холецистит: основні симптоми запалення жовчного міхура

Холецистит: основні симптоми запалення жовчного міхураНагадаємо, що жовчний міхур знаходиться під печінкою та бере участь у переробленні жиру організмом. У випадку його запалення за певних умов діагностується стан під назвою холецистит.

Дане порушення переважно потребує надання невідкладної медичної допомоги. Оскільки якщо холецистит не лікувати, він може призвести до серйозних, іноді небезпечних для життя ускладнень, наприклад до розриву жовчного міхура. Лікування холециститу часто передбачає операцію з видалення жовчного міхура.

Не є виключенням коли патологічний процес набуває хронічного характеру. Це стосується випадків частої появи симптомів запалення та перебіг захворювання упродовж тривалого періоду.
 
Тому відповідно запалення жовчного міхура може бути за перебігом гострої форми, що виникає раптово й потребує невідкладної допомоги, та хронічної, тобто повільний й тривалий. Також якщо холецистит пов’язаний з каменями в жовчному міхурі він діагностується як калькульозний, протилежним варіантом є безкам’яний холецистит.

Основні причини

У більшості випадків механізм розвитку гострого холециститу полягає в формуванні каменів в жовчному міхурі. Вони своєю чергою виникають внаслідок накопичення в жовчному міхурі жовчі.
Надалі відбувається закорковування жовчних проток з наступним запальним процесом.
 
Також патологічний процес може виникнути в результаті:
  • новоутворення;
  • стриктури жовчних шляхів, коли внаслідок хронічного запального процесу у жовчних протоках формуються рубці;
  • дискінезії жовчних шляхів;
  • інфекційного процесу;
  • застою жовчі. 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на жінок. Також до групи ризику можна віднести осіб, що мають в анамнезі ожиріння або навпаки різко схудли, цукровий діабет.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в животі, що тривають упродовж декількох годин. Локалізація зосереджена посередині або праворуч у верхній частині живота з можливою іррадіацією на спину. Характер болю є тупим або різким. Біль виникає переважно після приймання їди. 
  2. Нудота та блювання.
  3. Лихоманка та озноб.
  4. Жовтяниця.
  5. Здуття живота.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує ретельної діагностики, оскільки клінічна картина може нагадувати за своїм перебігом багато інших захворювань.
Тому лікар проведе ряд діагностичних тестів серед яких УЗД, холангіографія, КТ, лабораторні дослідження крові.
 
Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання. 
Загалом проводиться підтримуюча терапія, коли медикаментозно лікар призначить знеболювальні препарати, внутрішньовенне введення рідини, антибіотики. Також певний час доцільним буде трошки поголодати, аби зменшити навантаження на жовчний міхур. 

Не є виключенням коли пацієнтові знадобиться оперативне втручання з видалення жовчного міхура (лапароскопічно або шляхом відкритого доступу).

Зменшити ризики захворювання можливо слідкуючи за своєю вагою. Оскільки високий рівень холестерину є одним і з можливих тригерів формування каменів в жовчному міхурі та як наслідок холециститу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм