Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Шийний остеохондроз – поширена хвороба сучасності

Шийний остеохондроз – поширена хвороба сучасностіШийний остеохондроз – це захворювання міжхребцевих дисків шийного відділу хребта. Його перші ознаки виявляються досить рано, у віці від 25 до 40 років. На ту чи іншу форму даної хвороби страждає переважна більшість сучасних людей, що пов’язано в основному із сидячим, неспортивним способом життя. Крім того, шийний остеохондроз є причиною 30% усіх головних болів, а якщо його не лікувати, наслідком може стати формування міжхребцевої грижі та навіть інсульт.

Чому виникає шийний остеохондроз?

Шийний відділ – найбільш рухливий у хребті, він складається із 7-ми хребців, між якими знаходяться еластичні диски. Саме вони роблять хребет гнучким та міцним. Якщо розвивається остеохондроз, у хребті порушується обмін речовин, а диски втрачають пружність та еластичність.

До найбільш поширених причин остеохондрозу шийного відділу лікарі відносять наступні:
  • малорухливий спосіб життя;
  • порушення обміну речовин;
  • накопичення солей у шийному відділі хребта;
  • неправильне харчування;
  • спадкова схильність;
  • травми шийного відділу хребта;
  • переохолодження;
  • гормональні порушення;
  • ревматизм.

Симптоми та небезпека шийного остеохондрозу

Запідозрити шийний остеохондроз можуть допомогти наступні симптоми:
  1. Біль в області шиї, потилиці, рук, який посилюється під час мінімального фізичного навантаження, кашлю, чихання.
  2. Хрускіт та біль в шиї при нахиленні чи повороті голови.
  3. Заніміння, поколювання у руках, ногах, печіння між лопатками.
  4. Постійні головні болі, запаморочення, втрата свідомості (іноді).
  5. Відчуття слабкості, швидка втомлюваність.
  6. Шум у вухах, погіршення слуху.
  7. Погіршення зору.
  8. Біль тягнучого характеру в області серця.
Самі по собі симптоми цієї хвороби є неприємними. Шийний остеохондроз – небезпечне захворювання, адже у невеликому за розмірами шийному відділі проходить багато нервових каналів та кровоносних судин, які живлять головний мозок. Навіть при незначних змінах в одному із хребців відбувається здавлювання та зміщення нервів та судин, що порушує мозковий кровообіг. Через це виникає сильний головний біль, гіпертонічна хвороба, проблеми з роботою серця, дихальної системи, у людини може погіршуватися слух, зір, координація. За найгіршого варіанту розвитку подій шийний остеохондроз може навіть стати причиною інсульту. Тож чим раніше почати лікувати остеохондроз, тим краще.

Профілактика шийного остеохондрозу

Цю хворобу краще попередити, ніж лікувати. У залежності від тяжкості захворювання, для лікування використовують консервативні методи або ж хірургічне втручання. У будь-якому разі, це тривалий і складний процес.

Що стосується профілактики шийного остеохондрозу, вона досить проста, але, на жаль, мало хто про неї задумується. Слід намагатися не вести суто сидячий спосіб життя, навіть якщо цього вимагає специфіка роботи. Обов’язково варто робити невеличкі перерви, розминати м’язи, ходити. Не можна забувати про ранкову зарядку, важливість помірних фізичних навантажень. Якщо з дитинства спина – це слабке місце, варто на неї звертати увагу: плавати в басейні, розминатися. Дуже корисними є прогулянки на свіжому повітрі.

На жаль, остеохондроз нині часто починає розвиватися ще з дитячого віку. Це вже є зоною батьківської відповідальності: треба слідкувати, як дитина сидить за столом, чи рівно тримає спину, чи правильне положення її ніг, плечей. Набагато корисніше проводити час на дитячому майданчику чи в парку, ніж вдома за телефоном або планшетом. Дитина повинна рухатися, а не сидіти на дивані. Наше здоров’я закладається з дитинства, необхідно про це пам’ятати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм