Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Геморой: чи можна назавжди позбутися хвороби?

Геморой: чи можна назавжди позбавитися хвороби?Геморой – це досить розповсюджена проктологічна хвороба, яка виникає через варикозне розширення гемороїдальних вен у прямій кишці. Захворювання супроводжується тромбозом вен, їх запаленням, розширенням та утворенням вузлів навколо прямої кишки. За статистикою близько 20% людей періодично страждають на загострення геморою, а понад 70% хоча б раз у житті стикалися з певними проявами хвороби.

Причини та симптоми геморою

Геморой розвивається через надто сильний приток крові або ж її недостатній відтік, через що виникають застійні процеси. Головними причинами геморою лікарі називають наступні:
  • спадкова схильність;
  • малорухливий, сидячий спосіб життя;
  • робота, пов’язана із постійним знаходженням у положенні стоячи;
  • постійне підняття важкого;
  • хронічні закрепи чи діарея;
  • неправильне харчування, зловживання гострою їжею та алкоголем;
  • вагітність та пологи.
Симптоми, які повинні змусити занепокоїтися з приводу геморою, такі:
  • кровотеча під час дефекації;
  • випадіння гемороїдальних вузлів із прямої кишки;
  • біль при дефекації;
  • відчуття чужорідного тіла у прямій кишці;
  • відчуття важкості внизу живота, особливо при виконанні фізичної роботи;
  • свербіж та печіння в області анального отвору;
  • біль у задньому проході під час ходьби чи в положенні сидячи.

Лікування геморою

Якщо виявлено симптоми геморою, слід негайно звернутися до лікаря, адже вони схожі на прояви меланоми заднього проходу, раку прямої кишки та інших небезпечних хвороб. Тож перше, що треба зробити, – виключити їх ймовірність.

Якщо факт геморою встановлено, лікар прийме рішення щодо стратегії його лікування. Можливі наступні методи боротьби з гемороєм:
  1. Місцеве лікування. Його мета – ліквідувати запалення, тромбоз та кровотечу. Для цього використовуються спеціальні мазі, свічки, ванночки та мікроклізми. Місцеве лікування може допомогти лише при геморої першого та другого ступенів.
  2. Системне лікування. Для боротьби з даною хворобою застосовують і системні ліки, такі як флеботропні препарати, що підвищують тонус судин та покращують мікроциркуляцію в кавернозних венах та кровообіг у них.
  3. Дієта. Якщо пацієнт страждає від хронічного геморою, варто звернути увагу на його харчування: збільшити кількість споживання овочів та фруктів, відмовитися від алкоголю та гострих страв.
  4. Склеротерапія. За допомогою аноскопу та спеціального шприца лікар вводить у гемороїдальні вузли препарат, під дією якого судини у вузлах заміщаються сполучною тканиною. Це дає змогу припинити кровотечу та зменшити розмір вузлів.
  5. Лікування гемороїдальних вузлів латексними кільцями. Лікування актуальне при випадінні вузлів. За допомогою спеціального пристрою на вузол накидається кільце, яке перетискає його, порушуючи в ньому кровообіг. Із часом вузол відмирає.
  6. Гемороїдектомія. Це оперативний метод лікування геморою, який здійснюють або ззовні всередину, або навпаки зсередини назовні.
Існують й інші методи лікування геморою, медицина не стоїть на місці, все розвивається і вдосконалюється. Консервативне лікування цієї хвороби в основному дає лише тимчасовий ефект, особливо якщо її стадія запущена. Повністю вилікувати геморой можна за допомогою малоінвазивного чи хірургічного втручання.

Геморой – це досить поширена хвороба у сучасному світі, і виникає вона у людей практично будь-якого віку. Не треба нехтувати її своєчасним лікуванням, адже чим раніше звернутися з проблемою до лікаря, тим швидше та ефективніше можна її вирішити.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм