Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Токсичний мегаколон: основні симптоми ураження кишківника

Токсичний мегаколон: основні симптоми ураження кишківникаМеханізм розвитку мегаколону полягає в порушенні роботи товстого кишківника, найнижчого відділу травного тракту. Так товстий кишківник завершує процес травлення, поглинаючи воду та пропускаючи відходи до заднього проходу. Ряд факторів може спричинити даний стан. 

Термін «мегаколон» означає нетипове або аномальне розширення товстої кишки. Токсичний мегаколон є тяжким проявом патології. Попри те, що захворювання зустрічається рідко, його розвиток може становити загрозу для життя. Так існують ризики перфорації шлунково-кишкового тракту, сильної кровотечі, системної інфекції та сепсису.
 
Токсичний мегаколон може бути ускладненням запального захворювання кишківника або певних типів інфекції.

Основні причини

Токсичний мегаколон виникає, коли запалення або інфекція спричиняє розширення та розтягнення товстої кишки. Як наслідок  товста кишка не може виводити гази чи кал з організму. Накопичення газів та калу в товстій кишці може спричинити розрив товстого кишківника.
 
Найчастіше це пов’язано із запальним захворюванням кишківника. Це загальний термін для кількох станів, які викликають хронічний і невиліковний коліт. Існує багато різних типів коліту, які можуть призвести до токсичного мегаколону, зокрема виразковий коліт, хвороба Крона, ішемічний або радіаційний коліти.

Запалення, яке погано лікується за допомогою дієти та ліків, з більшою ймовірністю зрештою проникне в глибші шари товстої кишки.

Прикладом інфекційної причини мегаколона є бактеріальні інфекції, такі як Clostridium difficile, Salmonella, Shigella та Campylobacter, а також паразитарні інфекції - Trypanosoma cruzi.

Ймовірність розвитку токсичного мегаколона є більшою при наявності в анамнезі цукрового діабету, захворювання нирок, аутоімунного захворювання, прийманні певних лікарських препаратів (наприклад, опіоїди, нестероїдні протизапальні препарати, протидіарейні).

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття у животі.
  2. Здуття живота.
  3. Нудота та блювання.
  4. Запаморочення.
  5. Низький артеріальний тиск.
  6. Лихоманка. 
  7. Прискорене серцебиття.
  8. Кривава діарея. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається після аналізу клінічної картини, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. Вони включатимуть проведення рентгенографії черевної порожнини, КТ, лабораторних досліджень крові.

Лікування токсичного мегаколона зазвичай передбачає хірургічне втручання. Залежно від ступеня пошкодження пацієнту може знадобитися колектомія, повне або часткове видалення товстої кишки. При проведенні колектомії, пацієнтові, ймовірно, також знадобиться стома (формування отвору у черевній порожнині).

Попередньо дії лікаря будуть направлені на запобігання шоку, стабілізацію артеріального тиску., введення рідини для регідратації та заміни електролітів, проведення антибактеріальної терапії для усунення або запобігання інфекціям.

Забезпечити «відпочинок» кишківника можливо з ентеральним харчуванням (зондове).

Також медикаментозне лікування включатиме призначення кортикостероїдів, імуномодуляторів (за наявністю показань).

Важливо розуміти, що токсичний мегалокон є ускладненням запальних захворювань кишківника або інфекцій. Тому при їх наявності потрібно дотримуватися плану лікування. Слідкувати за способом життя, відмовившись від шкідливих звичок, бути фізично активним.

Якщо у вас все ж розвинувся токсичний мегаколон, вчасна діагностика та лікування є ключовими.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм