Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми варикозного розширення вен стравоходу

Основні симптоми варикозного розширення вен стравоходуВарикозне розширення вен стравоходу – це патологічний стан, що характеризується розширенням вен стравоходу, трубки, яка з’єднує горло та шлунок. За статистичними даними ураження найчастіше зазнають люди з серйозними захворюваннями печінки.

Характерні ознаки

Одразу зауважимо, що скарги не турбуватимуть пацієнта доти доки не відбудеться розрив судини. Після розриву симптоми змінюються залежно від тяжкості кровотечі.
 
При незначній кровотечі пацієнт може помітити чорний смолистий стілець.  

При надмірній крововтраті симптоми характеризуватиметься больовими відчуттями у животі, ректальною кровотечею, запамороченням та втратою свідомості, кров’янистими виділеннями при блюванні.

Також запідозрити варикозне розширення вен стравоходу можливо при ознаках захворювання печінки або діагностованого цирозу печінки (наприклад, жовтяниця, накопичення рідини в черевній порожнині).

Основні причини

Портальна гіпертензія, спричинена високим артеріальним тиском у ворітній вені є основною причиною варикозного розширення вен стравоходу. Ворітна вена це кровоносна судина, що переносить кров від шлунково-кишкової системи до печінки. У більшості випадків основною причиною портальної гіпертензії є цироз печінки, коли на органі виникають серйозні рубці. Відповідно наявна рубцева тканина у людей з цирозом перешкоджає кровотоку через печінку. Коли це відбувається, кров накопичується у ворітній вені, викликаючи підвищення тиску та відповідно варикозне розширення вен.
 
Зауважимо, що варикозне розширення вен стравоходу не завжди кровоточить. Підвищити ризики кровотечі при наявності ураження судин може зловживання алкоголем, великі розміри варикозу, ураження печінки, бактеріальна інфекція, тромбоз.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду з визначенням даних анамнезу. 
Додатково лікар може використати декілька діагностичних тестів для підтвердження діагнозу. До прикладу лабораторні дослідження крові, ендоскопія, КТ та МРТ. 

Тактика лікування полягатиме в запобіганні розриву уражених вен стравоходу та відповідно розвитку кровотечі.

Першим кроком у лікуванні є контроль портальної гіпертензії, що досягається медикаментозною терапією (бета-блокатори), ендоскопічною склеротерапією, ендоскопічним лігуванням. Відзначимо, що останні є профілактичними методами лікування. Якщо кровотеча повториться, лікар або інший медичний працівник, ймовірно, порекомендує хірургічну процедуру шунтування.

Найкращим же способом запобігти варикозному розширенню вен стравоходу є усунення основної причини.

При появі ознак кровотечі з варикозного розширення вен стравоходу потрібно негайно викликати швидку, оскільки це є небезпечним для життя станом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм