Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Крона: ранні прояви запалення кишківника

Хвороба Крона: ранні прояви запалення кишківникаХвороба Крона – це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в кишківнику. Це може вразити будь-яку частину травного тракту, яка проходить від рота до заднього проходу. Внаслідок ураження шлунково-кишкового тракту виникають симптоми у вигляді діареї з кров’янистими виділеннями. Інтенсивність симптомів для кожного інша. Ураження найчастіше зазнає товста та тонка кишки. Також не є виключенням, коли запалення може охоплювати деякі частини шлунково-кишкового тракту та пропускати інші частини.

Терапія при даному захворюванні полягатиме у внесення корективів у спосіб життя пацієнта. Адже попри успіхи у лікуванні наразі не існує гарантованого усунення даного стану. Хвороба Крона є довічним захворюванням.
Залежно від локалізації патологічного процесу розрізняють декілька форм хвороби Крона. До прикладу при ураженні шлунку та дванадцятипалої кишки діагностують гастродуоденальну хворобу. Ілеїт вражає клубову кишку, тоді як ілеоколіт - клубову та товсту кишки.
 
Коліт Крона викликає ураження лише товстої кишки. Єюніт супроводжується плямистими ділянками запалення у верхній половині тонкої кишки.

Характерні ознаки

Для хвороби Крона характерним є поступовий розвиток з наступним наростанням симптомів. 
До найбільш поширених ознак захворювання відносять:
  • розлад травлення (діарея);
  • лихоманка;
  • виразки в роті;
  • відчуття слабкості;
  • спазми в животі;
  • кров у калі;
  • відсутність апетиту та втрата маси тіла;
  • часті позиви до відвідування туалету (дефекації) й відсутність відчуття спорожнення кишківника після дефекації.
Попри схожість симптомів з іншими захворюваннями, типу харчового отруєння чи розладу шлунка, занепокоєння повинно викликати саме їх довготривалість.
 
Надалі при прогресуванні захворювання у хворого можливий розвиток виразок біля заднього проходу, перианальних свищів, запалення суглобів, анемії.

Відмітимо, що хвороба Крона у дітей може спричинити затримку росту або нездатність рости належним чином.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною даного стану. Спеціалісти відносять хворобу Крону до аутоімунного захворювання, при якому імунна система помилково атакує власний організм. 
Додатково виділяють ряд факторів ризику, що можуть так чи інакше спровокувати запальний процес в кишківнкиу:
  • спадковий фактор;
  • шкідливі звички (наприклад, куріння);
  • стрес, як реакція організму може сприяти спалахам;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, нестероїдні протизапальні, антибіотики, оральні контрацептиви).

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо на основі даних анамнезу та біопсії, що проводиться під час ендоскопічного дослідження. Додатково проводяться лабораторні дослідження крові та калу, КТ та МРТ.
 
Попри відсутність ліків від хвороби Крона, тактика лікування полягатиме в контролюванні запального процесу. Це можливо досягти декількома методами або їх комбінацією. До прикладу медикаментозна терапія включатиме призначення протизапальних препаратів, протидіарейних засобів, біопрепаратів, імуномодуляторів.

За наявністю показань можливе призначення антибактеріальної терапії. Прикладом випадків призначення є нориці.

Оперативне втручання необхідне у випадку відсутності результату від консервативної терапії та змін способу життя. Операція може включати проведення резекції кишківника, виведення стоми, колоектомії.

Також пацієнтам з хворобою Крона потрібно ретельно слідкувати за своїм харчуванням. Для цього потрібно визначати які саме харчові продукти підходять, а які ні. При цьому вивчаючи реакцію організму та відстежуючи виниклі симптоми.

Загалом при даному захворюванні рекомендується зменшити кількість клітковини, обмежити вживання жирних та молочних продуктів, збільшити кількість вживаної води.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм