Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми жирової хвороби печінки

Основні симптоми жирової хвороби печінки Невеликий відсоток жиру у печінці є нормою, що ніяк не впливає на функціонування органу. Накопичення жиру стає проблемою, коли воно досягає понад 5% ваги печінки.

Стеатоз або ожиріння печінки - це патологічний стан, що супроводжується накопиченням жиру в клітинах органу.
 
Існує два основних типи жирової хвороби печінки, а саме неалкогольна та алкогольна.
 
Відповідно до назви неалкогольна жирова хвороба печінки супроводжується накопиченням жиру в печінці в осіб які не вживають алкоголь.

Вживання великої кількості алкоголю шкодить печінці. Адже щоразу, коли печінка фільтрує алкоголь, деякі її клітини гинуть. В нормі орган може виробляти нові клітини на заміну старим, тому проблеми немає. Але якщо людина вживає занадто багато спиртного, печінка може не встигати. Натомість може виникнути стеатоз. Відповідно алкогольна жирова хвороба печінки є найбільш ранньою стадією захворювання печінки, пов’язаного з алкоголем. Якщо немає запалення або інших ускладнень, стан відомий як проста алкогольна жирова печінка.

Окремо розрізняють гостру жирову дистрофію печінки під час вагітності. Це рідкісне, але серйозне ускладнення причина якого достеменно невідома.

Розвиток захворювання відбувається у декілька етапів. На початку надлишок жиру на органі не завдає шкоди. Згодом прогресування призводить до стеатогепатиту, стану при якому на додаток до надлишку жиру, є також запалення в печінці.

Своєю чергою постійний запальний процес спричиняє утворення рубців. При цьому печінка все ще справляється зі своїми функціями. Найважчою та незворотною стадією захворювання є цироз печінки.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в животі.
  2. Відсутність апетиту.
  3. Зниження маси тіла.
  4. Швидка стомлюваність та загальна слабкість.
  5. Нудота.
  6. Жовтяниця.
  7. Свербіж шкіри.
  8. Сеча набуває темного кольору, а кал світліє.
  9. Набряк нижніх кінцівок.
  10. Накопичення рідини в черевній порожнині (асцит).
Ці ознаки вже свідчать про розвиток цирозу. На початку захворювання виявити патологічні зміни можливо при зверненні до лікаря. Тому важливо не нехтувати профілактичними оглядами.

Основні причини

  1. Вживання надмірної кількості алкоголю.
  2. Ожиріння.
  3. Цукровий діабет 2 типу.
  4. Високий рівень жиру, особливо тригліцеридів, у крові.
  5. Метаболічний синдром.
Важливо розуміти, що наявність факторів ризику не означає 100 % підвищений ризик жирової хвороби печінки порівняно з людьми, які не мають факторів ризику. 
 
При цьому наявність одного або кілька тригерів жирової хвороби печінки є приводом обговорити з лікарем стратегії профілактики.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, візуалізаційно – УЗД, МРТ. При цьому біопсія печінки є єдиним способом підтвердити діагноз стеатозу.
 
Сьогодні не існує специфічної терапії при стеатозі печінки. У багатьох випадках зміни способу життя можуть допомогти повернути назад більшість стадій захворювання. Тому лікар рекомендуватиме уникання алкоголю, контроль маси тіла, зміни у раціоні та уникання препаратів, що можуть мати негативний вплив на стан печінки.

При розвитку тяжкого перебігу захворювання, коли до запалення приєднався цироз існують ризики печінкової недостатності. У цьому випадку пацієнтові знадобиться трансплантація печінки.

Також варто зробити щеплення від гепатиту А та В, ці вірусні інфекції особливо небезпечні, якщо у пацієнта вже є захворювання печінки. 

Щоб запобігти жировій хворобі печінки та її можливим ускладненням, важливо дотримуватися здорового способу життя. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм