Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Панкреатит: ранні прояви запалення підшлункової залози

Панкреатит: ранні прояви запалення підшлункової залозиФункція підшлункової залози полягає у продукуванні ферментів, що допомагають перетравлювати їду та брання участі у регулюванні глюкози. При ураженні підшлункової залози цей злагоджений процес руйнується викликаючи ряд порушень.

Панкреатит - це патологічний стан, що супроводжується розвитком запалення підшлункової залози. 
 
Дане порушення може мати як раптовий перебіг з різким закінченням, так і набувати хронічного характеру. Саме від форми (гостра та хронічна) і залежатиме тактика лікування.

Окремо виділяють некротичний панкреатит, що є наслідком крайніх випадків гострої  форми захворювання.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття у верхній частині живота в лівій та середній зонах. При цьому біль може тривати до кількох днів та іррадіювати на спину.
  2. Нудота та блювання. 
  3. Лихоманка.
  4. Прискорене серцебиття
  5. Діарея.
  6. Зменшення ваги.
Люди, які страждають на хронічний панкреатит, також можуть відчувати біль, що посилюється після їди та стеаторею, тобто жирний стілець із неприємним запахом. Це свідчитиме про порушення процесу всмоктування, а саме стану коли підшлункова залоза не виділяє достатньо травних ферментів для розщеплення їди. Надалі постійне запалення викликає рубцювання тканин підшлункової залози (фіброз).

Основні причини

  1. Шкідливі звички, насамперед зловживання алкоголем.
  2. Жовчнокам’яна хвороба, коли камені блокують протоку підшлункової залози.
  3. Приймання певних лікарських препаратів.
  4. Перенесені оперативні втручання на черевній порожнині.
  5. Розвиток інфекційного процесу.
  6. Травма живота.
Окрім того виділяють окремо ряд факторів, які так чи інакше підвищують ризики розвитку панкреатиту. До них належить спадковість, ожиріння, куріння.
 
Не варто виключати й загрозливі ускладнення панкреатиту, насамперед хронічної форми. Це включає ризики раку підшлункової залози, цукровий діабет, інфекцію та інколи навіть летальний результат.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, даних анамнезу, лабораторних досліджень крові й калу та візуалізаційних тестів (УЗД, МРТ, КТ). 
 
Лікування переважно відбувається в умовах стаціонару. Пацієнтові призначається внутрішньовенне вливання рідини, знеболювальні, антибіотики, якщо підшлункова залоза інфікована.

Якщо ліки є ймовірною причиною гострого панкреатиту, лікар буде працювати з пацієнтом, щоб знайти інші варіанти.

Оперативне втручання показане при відсутності результату від медикаментозної терапії.  До прикладу камені в жовчному міхурі також потребують операцію з видалення жовчного міхура. Також можливе видалення некротизованих частин органу.

Вагому роль в одужанні від панкреатиту становить дотримання збалансованої дієти з низьким вмістом жиру. Тому пацієнтам рекомендовано уникати смажених страв, солодких напоїв та десертів, кофеїну та алкоголю, червоного м’яса.
Також їсти потрібно невеликими порціями упродовж дня, щоб зменшити навантаження на травну систему. 

Загалом ви можете впоратися з панкреатитом за допомогою здорового, збалансованого способу життя та лікування, коли це необхідно.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм