Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Асцит: основні причини накопичення рідини в животі

Асцит: основні причини накопичення рідини в животіАсцит – це патологічний процес, що супроводжується порушеним функціонуванням печінки, та як наслідок призводить до накопичення рідини в черевній області. Так рідина заповнює простір між слизовою оболонкою черевної порожнини та внутрішніми органами. 

Встановлення асциту відбувається при накопиченні понад 25 мл рідини. Залежно від тяжкості накопичення рідини асцит можна розділити на легкий, помірний і великий. У більшості випадків асцит є найпоширенішими ускладненням цирозу, патології при якій відбувається рубцювання печінки.

Основні причини

Як зазначалося  вище майже 80% випадків асциту виникає внаслідок цирозу печінки. 
До інших можливих причин захворювання відносять наступні стани та порушення:
  • діаліз;
  • серцева недостатність;
  • захворювання підшлункової залози;
  • ожиріння та високий рівень холестерину;
  • тяжке недоїдання;
  • деякі види раку;
  • цукровий діабет 2 типу. 
Також до можливих факторів, які підвищують ризики появи асциту відносять наявність в анамнезі хронічного гепатиту B та С, спадкові захворювання печінки,  зловживання алкоголем, тривале приймання певних лікарських препаратів.

Характерні ознаки

  1. Збільшення маси тіла.
  2. Дискомфортні відчуття в животі.
  3. Швидке насичення їдою.
  4. Набряк щиколоток.
  5. Здуття живота.
  6. Задишка, внаслідок виниклого тиску у черевній порожнині.  
На початку можна ознаки захворювання і не помітити, оскільки у животі накопичилося мало рідини. Коли кількість рідини збільшується, живіт буде рости, а додаткові скарги набуватимуть обертів.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься у декілька етапів. На початку лікар проведе фізикальний огляд, далі візуалізаційні тести, типу УЗД, КТ, а також лабораторні дослідження крові.
Лікування асциту буде залежати від того, що викликає дане порушення.
 
До загальних методів лікування відносять призначення діуретиків з контролем лабораторних показників (біохімія). Також доцільним буде проведення парацентезу, коли за допомогою довгої голки, що вводиться через шкіру в черевну порожнину виводиться зайва рідина. Дана процедура проводиться при рецидивуючому асциті, або при відсутності результату при використанні діуретиків. І хоча парацентез покращує асцит у 90 відсотків людей, рідина може повернутися.
Якщо і це не приносить результат лікар може запропонувати встановлення шунта, тобто трубки в тіло на постійній основі. 

Також вагому роль у лікуванні асциту відіграє обмеження натрію. Для людей з асцитом рекомендоване споживання натрію становить менш як 2000-4000 міліграмів на день. За необхідності варто поспілкуватися з дієтологом аби він надав відповідні рекомендації.

За допомогою лікування асцит можна на певний час усунути. Але з часом для тимчасового усунення асциту знадобляться більш інвазивні методи лікування. Згодом більшості людей з асцитом знадобиться трансплантація печінки. Показаннями до цього є критичний перебіг асциту, важкий цироз та неналежне функціонування печінки.
 
Важливо розуміти, що не завжди вдається попередити асцит або його причини. Однак можливо знизити ризики деяких його причин. До цих методів належить і правильне харчування, і контроль маси тіла, і активний спосіб життя, вакцинація проти гепатиту В. Звісно ж варто відмовитися або обмежити вплив шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм