Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ентерит: основні симптоми запалення тонкої кишки

Ентерит: основні симптоми запалення тонкої кишкиЕнтерит - це патологічний стан, що супроводжується розвитком запального процесу тонкої кишки. 

Не є виключенням, коли процес ураження поширюється на шлунок та товсту кишку. Тоді як легкий перебіг захворювання проходить упродовж кількох діб та не потребує лікування. 
 
Зазвичай запалення викликано вірусною, бактеріальною або паразитарною інфекцією (харчове отруєння, хвороба шлунка або шлунковий грип). Іноді це викликано радіацією, ліками або захворюванням.
 
Залежно від причини запалення ентерит поділяють на вірусний або бактеріальний, радіаційно індукований, медикаментозний, викликаний алкоголем, пов’язаний з порушенням кровотоку. Також ентерит може бути пов’язаним із запальними станами, такими як хвороба Крона або виразковий коліт.

Характерні ознаки

  1. Нудота та блювання.
  2. Діарея.
  3. Відсутність апетиту.
  4. Метеоризм.
  5. Спазм та больові відчуття в животі.
  6. Поява слизових та кров’янистих виділень з прямої кишки.
Зауважимо, що симптоми ентериту можуть з’явитися від кількох годин до кількох днів після інфікування. Також враховуючи схожість симптомів ентериту з ознаками отруєння, трапляються випадки самостійного лікування в домашніх умовах. Однак такі методи є небезпечними, враховуючи різноманітні причини захворювання.  Тому дуже важливий індивідуальний підхід до терапії.
 
При тяжкому перебігу захворювання до клінічної картини приєднується зневоднення, яке особливо небезпечно для дітей. Увагу потрібно звернути на появу слабкості, знижені позиви до сечовипускання та виділення темної сечі, запаморочення, спрагу та сухість шкіри.

Основні причини 

Кожен випадок ентериту є індивідуальним, та залежно від причини, що спровокувала запалення і діагностують форму захворювання. До прикладу інфекційний ентерит, а точніше бактеріальний є найпоширенішим типом захворювання. Його можливо отримати після вживання зараженої збудником їди або води. Це може відбуватися у вигляді недотримання правил гігієни, неправильного приготування їди та неналежна обробка птиці та м’яса. Збудниками ентериту бактеріальної форми є сальмонела, шигелла, кишкова паличка, золотистий стафілокок.
 
Радіаційний ентерит виникає після проходження променевої терапії, коли ураження зазнають не тільки ракові клітини, а й залучаються здорові клітини.

До інших можливих причин ентериту можна віднести:
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • наявність в анамнезі аутоімунних захворювань.

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, лабораторних досліджень крові та калу. Додатково пацієнтові може бути проведена верхня ендоскопія, що дає можливість одночасно оглянути та взяти зразки тканини одночасно, КТ та МРТ.
 
Як зазначалося вище легкий перебіг захворювання не потребує медичного лікування. Достатнім буде відновити запас рідини. При неможливості самостійно відновити водний баланс лікар може порекомендувати внутрішньовенне введення електролітів (розчини, що складаються з натрію та калію).  

При розвитку бактеріальної інфекції, пацієнтові можуть знадобитися антибіотики для її лікування або, у рідкісних випадках, госпіталізація для усунення зневоднення. Якщо ентерит триває довго, він може викликати більш серйозні ускладнення, але це трапляється рідко.

Якщо причиною є радіація, лікар  може припинити променеву терапію тимчасово або остаточно.

При наявності в анамнезі захворювань, які пов’язані з підвищеним ризиком ентериту, попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем та надалі дотримуватися всіх призначених ним рекомендацій. Також потрібно дотримуватися правил гігієни, аби знизити ризики інфекційного ентериту.
Інформація для закладів охорони здоров'я, лікарів, благодійних фондів.
Купуйте медичну техніку з гарантією та доставкою по всій Україні.
 
ЕНДОСКОПІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ купити – каталог та ціна:
https://market.itmed.org/ua/catalog/endoskopicheskoe_oborudovanie/
  • ГАСТРОСКОП
  • КОЛОНОФІБРОСКОП
  • БРОНХОФІБРОСКОП
https://market.itmed.org/ua/catalog/gibkaya_endoskopiya/
  • НАЗОФАРИНГОЛАРИНГОСКОП
  • КОЛЬПОСКОП
  • ВІДЕОКОЛЬПОСКОП
https://market.itmed.org/ua/catalog/kolposkopiya/
  • АНОСКОП
  • СИГМОІДОСКОП
https://market.itmed.org/ua/catalog/zhestkaya_endoskopiya/

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм