Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Еозинофільний езофагіт: основні симптоми запалення стравоходу

Еозинофільний езофагіт: основні симптоми запалення стравоходуЕозинофільний езофагіт - це патологічний процес запального характеру, що супроводжується ураженням стравоходу, а точніше накопиченням еозинофілів (тип лейкоцитів) в тканинах органу.

Накопичення еозинофілів, яке є реакцією на харчові продукти, алергени або кислотний рефлюкс, може викликати запалення або пошкодити тканини стравоходу. Пошкоджена тканина стравоходу своєю чергою може спричинити труднощі з ковтанням або застрявання їжі.
 
Відмітимо, що захворювання має хронічний характер імунного ґенезу.

За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає саме на чоловіків. 

Характерні ознаки

  1. Утруднене ковтання, в тому числі під час приймання їди.
  2. Больові відчуття в грудях та животі. 
  3. Печія.
  4. Регургітація.
  5. Їда не може проходити в шлунок.
При розвитку еозинофільного езофагіту в дитячому віці виникають труднощі з прийманням їди та питтям, втрата ваги, блювання, відставання у розвитку.  
 
Досить рідкісними, але можливими є випадки, коли  виникле захворювання може призвести невідкладного медичного стану, а саме розриву стравоходу. Це може спричинити застрягання їди в стравоході або постійне блювання.

Основні причини

Механізм розвитку еозинофільного езофагіту полягає в надмірній кількості еозинофілів у стравоході. Причиною цього можуть бути наступні стани:
  1. Алергічна реакція, тобто відповідь імунної системи на певний алерген.
  2. Астма.
  3. Екзема.
  4. Целіакія.
  5. Генетичний фактор (висока експресія гена еотаксину-3).

Діагностика та тактика лікування

Єдиним методом остаточно діагностувати еозинофільний езофагіт є ендоскопія зі взяттям біопсії. Взята тканина стравоходу відправлятиметься для наступної перевірки на еозинофіли.
Після отримання результатів обиратимуться наступні діагностичні тести з метою встановлення точної причини. До прикладу, у випадку якщо тригером виступає алергічна реакція можливе проведення лабораторного дослідження крові на визначення можливої харчової алергії.
 
Відповідно і тактика лікування залежатиме від причини захворювання. 
Медикаментозна терапія включатиме призначення  кортикостероїдів з метою усунення запалення у стравоході, яке ускладнює ковтання. Кислотного рефлюксу та зменшення кількості еозинофілів можливо позбутися за допомогою інгібіторів протонної помпи.
 
Оскільки еозинофільний езофагіт може бути викликаний або посилюватися алергічною реакцією на певні продукти, лікування може включати їх виключення з раціону. Найбільш поширеними продуктами, пов’язаними з харчовою алергією, є молоко, яйця, горіхи, яловичина, пшениця, риба, молюски, кукурудза та соя.
 
Відсутність результату від вищевказаного лікування потребувати проведення процедури розширення. Показанням є саме досягання ступеня звуження, коли хворий не може ковтати. Під час даного методу лікар розтягує стравохід, щоб зробити його трохи ширшим. Це може допомогти пацієнтові легше ковтати. При цьому кількість еозинофілів не зменшується.

Варто розуміти, що виниклий стан є хронічним з можливими частими рецидивами. Специфічного лікування захворювання не існує. Тому варто обговорити зі своїм лікарем всі можливі варіанти розв’язання проблеми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм