Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіста печінки: основні прояви формування новоутворення

Кіста печінки: основні прояви формування новоутворення Попри низький відсоток випадків ризики розвитку кісти печінки існують. 

Кісти печінки - це патологічний стан, що супроводжується формуванням мішечків заповнених рідиною, які утворюються в печінці. 
 
Одразу зауважимо, що кісти є доброякісними та досить рідко переростають у рак. Не є виключенням, коли лікування при даному порушенні може не знадобитися, якщо кісти не викликають симптомів та не впливають на функцію печінки.

При розвитку кіст у надмірній кількості діагностується стан під назвою полікістоз печінки.

Характерні ознаки

Невелика кіста печінки зазвичай не викликає симптомів, тобто вона може залишатися недіагностованою роками. 

Симптоми виникатимуть при збільшенні кісти, що супроводжуватиметься:
  • больовими відчуттями та дискомфортом. Різкий й раптовий біль вказуватиме на кровоточивість кісти;
  • здуттям живота;
  • печією;
  • можливим промацуванням кісти при проведенні пальпації.

Основні причини

Механізм розвитку кісти печінки полягає в дефекті зі сторони жовчних проток. Чому це виникає достеменно невідомо. 
 
При чому вік розвитку захворювання неважливий. Так хтось народжується вже з кістою, а у когось вона виникає при досяганні певного віку. Не є виключенням, що при наявності новоутворення з народження, воно залишатимуться непоміченими, поки симптоми не виникнуть у більш дорослому віці.

Також тригером захворювання можуть бути паразити (наприклад, ехінокок). Збудники можуть уражувати різні частини тіла, печінку в тому числі. Зараження паразитами може відбуватися переважно при вживанні зараженої їди чи води.

Спадковий фактор кісти печінки також не є виключенням.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься при наявності скарг з наступним проведенням візуалізаційних тестів. Наприклад, КТ, УЗД.
 
Як зазначалося вище лікування при відсутності скарг не завжди є потрібним. Це ж стосується і випадків наявності малих кіст.

В протилежному випадку лікар може запропонувати тимчасове рішення, що передбачає введення голки в черевну порожнину та хірургічне видалення рідини з кісти. Чому це є тимчасовим варіантом? Тому, що кіста може знову наповнитися рідиною пізніше. 

Щоб уникнути рецидиву потрібне проведення хірургічного видалення всього новоутворення. Операція проводиться лапароскопічно.

У випадку якщо причиною захворювання є паразити попередньо призначається антибактеріальна терапія з метою усунення інфекції.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм