Печія: основні причини дискомфортного симптому
Печія - це порушення, що характеризується подразненням стравоходу шлунковим соком, внаслідок цього виникають відчуття печіння. Інколи можлива навіть поява болю за грудиною.
Механізм розвитку печії полягає в рефлюксі вмісту шлунку назад в стравохід. Слизова оболонка стравоходу реагує на кислий вміст шлунку у вигляді тієї самої печії, адже вона не є пристосованою до того аби витримати таку кислотність.
Які фактори впливають на розвиток печії?
У більшості випадків в основу виникнення печії покладено малорухомий спосіб життя та наш раціон, в тому числі й методи його приймання. Наприклад, переїдання або швидке насичення їжею перед сном.
Причини у кожного різні, також провокуючими факторами можуть виступати:
- ожиріння;
- період вагітності, внаслідок тиску збільшеної матки на діафрагму та шлунок;
- приймання певних лікарських препаратів (наприклад, аспірин, протизапальні препарати);
- вплив стресових факторів на постійній основі;
- наявність в анамнезі грижі діафрагми;
- онкологічний процес (рак шлунку або стравоходу);
- захворювання шлунково-кишкового тракту хронічного характеру (наприклад, гастрит, виразка шлунку).
Які симптоми вказують на розвиток печії?
- Поява відчуття печіння в області грудини або в області епігастрії.
- Відчуття гіркоти в роті.
- Біль у верхній частині живота.
- Відрижка та підвищене слиновиділення.
- Порушення ковтання, відчуття стороннього тіла в горлі.
- Нудота з можливим блювання.
У більшості випадків дані прояви є короткочасними та усуваються відповідними лікарськими препаратами, в залежності від причини.
Тактика
Усунення печії потребує попереднього встановлення причини її появи. З цією метою лікар гастроентеролог призначає проведення ендоскопічного обстеження (гастроскопії). Медикаментозне лікування печії включатиме призначення антацидів, прокінетиків, антисекреторних препаратів.
Також для її запобігання та зменшення проявів слугує активний та здоровий спосіб життя:
- вживати їжу необхідно повільно, невеликими порціями й лише тоді, коли дійсно відчувається голод;
- раціон повинен складатися з корисних продуктів. При цьому варто обмежити вживання алкоголю, кави, солодощів та інших видів швидкої їжі;
- контроль маси тіла;
- уникати тиску тісного одягу на черевну порожнину;
- не варто одразу після приймання їжі лягати відпочивати чи починати займатися спортом;
- контролювати рівень стресу у своєму житті.
Важливо розуміти всю серйозність появи печії. Адже не завжди вона є ознакою переїдання. Існують ризики захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому якщо печія виникає до декількох раз на місяць, обов'язково зверніться до лікаря гастроентеролога для проходження наступною діагностики. В жодному разі не вдавайтеся до самостійного усунення печії за допомогою приймання соди. Такий дієвий, але застарілий “варварський” метод може викликати опіки та навіть кровотечу.
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
- Синдром подразненого кишківника: основні причини та методи лікування
- Холангіт: основні причини запалення жовчних протоків
- Дивертикули стравоходу: основні симптоми та методи лікування
- Гастропарез: які фактори впливають на сповільнення роботи шлунку?
- Захворювання печінки: основні методи запобігання порушень