Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіста печінки: основні причини доброякісного утворення

Кіста печінки: основні причини доброякісного утворенняКіста печінки являє собою патологічний процес, для якого характерно формування порожнистих утворень заповнених рідиною. Утворення є доброякісним, а розміри варіюються від декількох міліметрів до понад 20 сантиметрів. За статистичними даними кісти утворюються найчастіше у жінок віком після 40 років.
Зазначимо, що кісти за природою виникнення можуть бути вродженими та набутими. Відповідно при першому варіанті утворення кісти пов'язано з внутрішньоутробним процесом формування органів, а при набутій формі точних провокуючих факторів є декілька від травми до інфекційного процесу.
Окремо також виділяють тип кіст, що утворилися внаслідок інвазій мікроорганізмів (наприклад, амебні кісти). І хоч по структурі паразитарна кіста відрізняється від звичайної, на початковому етапі дослідження можуть виникнути труднощі. 

Причини

Сьогодні не має точних причин, що можуть спричинити формування кіст в печінці, однак найчастіше патологію пов'язують наступними станами:
  1. Гіперплазія жовчних проток запального характеру.
  2. Приймання оральних контрацептивів
  3. Травматизація органу.
  4. Наявність новоутворень в черевній порожнині.
  5. Паразити (паразитарна кіста).
  6. Вроджені аномалії (істинна кіста печінки).

Симптоми

Прояв клінічної картини залежатиме від локалізації кісти та її розмірів. Відповідно чим більше утворення, тим ймовірніший розвиток ускладнень зі сторони не тільки печінки, але й інших органів. Це може бути як порушення кровообігу печінки та інших органі, так і повна дисфункція ураженого органу.
 
Так у хворого виникають наступні скарги:
  1. Нудота та блювання.
  2. Больові відчуття в животі.
  3. Зниження маси тіла та відсутність апетиту.
  4. Слабкість.
  5. Шкіра, слизові оболонки та склери очей набувають жовтого забарвлення.
  6. Кал стає знебарвлений, а сеча темною за кольором.
При відсутності  вчасного лікування кісти можуть перекручуватися та розриватися з наступною кровотечею та потраплянням вмісту пухлини в черевну порожнину. Не є виключенням приведення кісти до цирозу печінки або навіть її переродження у злоякісну форму.

Діагностика та лікування

Найдоступнішим методом діагностики є проведення УЗД та КТ.
 
Тактика лікування залежатиме від багатьох факторів. Так якщо кісти сягають невеликого розміру, не ростуть та не блокують печінку доцільним буде проведення тактики спостереження.
У інших же випадках проводиться оперативне втручання з наступним видаленням кіст (кісти). Найчастіше для цього застосовується лапароскопічний метод лікування.
 
Спеціалісти наголошують на важливості вчасного звернення за допомогою та проходженні профілактичних оглядів, з метою вчасного виявлення порушень на ранніх стадіях.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм