Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Непереносність лактози: основні прояви порушення здатності перетравлювати молоко

Непереносність лактози: основні прояви порушення здатності перетравлювати молокоТенденція відмови від молока та молочних продуктів стрімко зростає, навіть при відсутності показань для цього. Чому так? Тренди та мода чи великий відсоток населення з даним порушенням. Детальніше розберемо далі.
Молоко є невіддільною частиною нашого раціону з самого народження. Однак щодо його користі точиться безліч міфів. 
 
Лактозна непереносність являє собою вроджений або набутий стан при якому організм не може перетравлювати лактозу.
 
Зазначимо, що лактоза (молочний цукор) входить до складу молока, і з метою подальшого її розщеплення необхідний фермент під назвою лактаза. Цей фермент своєю чергою розщеплює дисахарид на моноцукри. Вони всмоктуються в кишківнику та засвоюються нашим організмом. 
При порушенні даного механізму не відбувається всмоктування цукру і починають “страждати” мікроорганізми нашої мікробіоти, адже вони починають споживати лактозу та утворювати надмірну кількість газів (один із симптомів непереносності лактози).
Також наголосимо, що з віком продукування лактази у більшості знижується, це своєю чергою вказує на те, що для кожної людини існує різне сприйняття молочних продуктів.

Причини

Як зазначалося вище основна причина лактозної непереносності полягає в низькому продукуванні відповідного ферменту. Спровокувати це порушення може декілька факторів. Так до первинних чинників належить недостатність ентероцитів (клітин тонкого кишківника), а вторинними є - розвиток в організмі запальних процесів, новоутворення, проведення оперативних втручань. Зазначимо, що вторинні чинники можуть викликати лактозну непереносність як на постійній основі, так і на тимчасовій.
 
Також не виключають спадковий фактор передачі захворювання.

Прояви захворювання

Клінічна картина захворювання варіюватиметься від кількості продукування лактази залозами тонкого кишківника. Тобто одні люди взагалі не можуть вживати молочні продукти оскільки захворювання протікає в важкій формі, тоді як інші можуть дозволити собі невелику кількість.
Так основні симптоми виникають вже через пів години після вживання молочного продукту:
  1. Здуття живота.
  2. Больові відчуття в животі.
  3. Нудота та блювання.
  4. Виникнення урчання в животі.
  5. Газоутворення у надмірній кількості.
  6. Діарея.
Не є виключенням розвитку неспецифічних симптомів у вигляді пітливості, слабкості, головного болю, тахікардії та ін.

Які дії приймати при виникненні проблем з засвоєнням лактози?

Робіть вибір на користь продуктів без лактози. Ця рекомендація буде доцільною при абсолютній лактазній недостатності. Також паралельно буде проводитися терапія, яка направлена на корекцію дисбактеріозу кишківника та усунення поточних симптомів.
При вторинній формі захворювання в першу чергу лікується основне захворювання, а корекція об'єму вживаних молочних продуктів є індивідуальної.
 
У тому випадку якщо після вживання склянки молока виникає відчуття дискомфорту це ще не свідчить про лактозну непереносність. Запідозрити захворювання та одразу звернутися до лікаря варто у тому випадку, якщо симптоми виникають постійно упродовж тривалого часу.
Далі проводитиметься ряд аналізів, наприклад, виявлення маркерів про спадкове носійство або дихальний водневий тест.
Не варто самостійно ставити собі діагноз та призначати дієту. Встановити причину та тип розладу повинен виключно лікар.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм