Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Атрофічний гастрит: причини та методи лікування

Атрофічний гастрит: причини та методи лікуванняШлунок є ключовою ланкою в процесі травлення й при розвитку певного порушення в його функціонуванні, це відбивається на всі органи травної системи також. Розберемо детальніше одне з захворювань шлунку, як атрофічний гастрит, а саме як воно проявляється та можливі причини його розвитку.
Зазначимо, що гастрит являє собою запалення шлунку, що викликає порушення роботи органу з наступним поганим засвоєнням їжі. Гастрит має гостру та хронічну форму захворювання.
Атрофічний гастрит належить до хронічної форми захворювання, яка потребує тривалого та серйозного лікування. В зону ризику входять чоловіки середнього та похилого віку. При розвитку даного захворювання залози, що виробляють соляну кислоту атрофуються, тобто перестають працювати.
Атрофічний гастрит належить до передракових станів шлунку, наприклад таких як дисплазія епітелію слизової оболонки.
 
Захворювання може розповсюджуватися на всі відділи органу або виникати в кожному з них окремо. Відповідно  окремо виділяють дифузний, який своєю чергою поділяється на фундальний, антральний або тотальний та мультифокальний атрофічний гастрит. 

Причини розвитку захворювання

Атрофічний гастрит являється мультифакторним захворюванням, оскільки існує безліч причин, що можуть викликати атрофію слизової оболонки та призводити до функціональної недостатності шлунку. Однак основними провокуючими факторами заведено вважати:
  1. Вплив бактерії Helicobacter pylori. Так патогенний збудник призводить до зниження захисних властивостей слизової шлунку, внаслідок чого токсини можуть вільно потрапляти в тканини та руйнувати клітини.
  2. Аутоімунний процес, при якому власні антитіла пошкоджують G-клітини шлунку, що являються основою залоз органу.
Також варто не забувати про вплив зовнішніх чинників, а саме неправильне харчування, алкоголь та куріння, стрес.

Прояви атрофічного гастриту

Для даного захворювання характерна відсутність “яскравої” клінічної картини на початку розвитку. Зазначимо, що симптоми не є специфічними, та можуть означати перебіг інших патологічних процесів в ШКТ. Так основними скаргами є:
  1. Відчуття тяжкості та відчуття переповненості в шлунку після приймання їжі.
  2. Нудота.
  3. Метеоризм.
  4. Печія та відрижка.
  5. Зниження або навіть повна відсутність апетиту. 
  6. Анемічний синдром, внаслідок порушення всмоктування заліза та вітамінів, що проявляється у вигляді слабкості, сонливості, блідості шкіри. 
Зазначимо, що порушення травлення відбувається і в інших відділах ШКТ. Так стілець стає нерегулярним, з чергуванням запорів та діареї. Язик покривається сірим нальотом  з відбитками зубів та виникає неприємний запах з роту.

Діагностика та лікування

Основні характеристики гастриту можливу виявити при проведенні лабораторних та інструментальних методів дослідження. До них належать гастроскопія шлунку з наступним взяттям біопсії, вимірювання внутрішньошлункової pH-метрії, яка дає змогу встановити секреторну активність парієтальних клітин, та визначити загальну протеолітичну активність вмісту шлунка, виявлення Helicobacter pylori.
 
Лікування атрофічного гастриту до сьогодні викликає певні питання. Однак в першу чергу важливо встановити причину розвитку захворювання. 
 
При виявленні Helicobacter pylori призначається  ерадикаційна терапія, яка знищує бактерію та складається з антибактеріальних засобів  та інгібітора протонної помпи. 
У разі аутоімунного запалення специфічної терапії не існує. Тому лікування обмежується дотриманням дієти, призначенням гепатопротекторів та інколи гормональних препаратів.
Зазначимо, що каноном успішного запобігання та лікування гастриту є дотримання здорового способу життя. 
 
Більшість із нас уже давно звиклися з відчуттям тяжкості в шлунку та печії, паралельно самостійно призначаючи собі лікування. Однак такі методи самолікування або його відсутності тільки погіршують перебіг захворювання, призводячи до незворотних ускладнень. Тому не варто недооцінювати  гастрит та його різновиди, оскільки більшість з них мають властивість переходити в онкологію. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм