Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастроскопія, як метод дослідження шлунково-кишкового тракту

Гастроскопія, як метод дослідження шлунково-кишкового трактуПроведення гастроскопії є найкращим інформативним методом дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, оскільки допомагає визначити різного роду патології на ранніх етапах. Спробуємо розібратися при виникненні яких симптомів показано проведення процедури та як до неї підготуватися.

Езофагогастродуоденоскопія (скорочено: гастроскопія)– це спосіб ендоскопічного дослідження, який дозволяє провести огляд верхніх відділів шлунково-кишкового тракту з метою визначення стану стравоходу, шлунка та 12-ти палої кишки. Процедура проводиться за допомогою гастроскопа, який являє собою гнучку трубку з маленькою камерою на кінці (апарат вводиться пацієнтові через рот).

Оскільки сама процедура гастроскопія малоприємна можливе застосування місцевою анестезії у вигляді спрею-анестетика, який розслаблює м'язи горла та знижує блювотний рефлекс. Також в деяких випадках гастроскопія проводиться в седативному стані, тобто поки триває процедура, пацієнт перебуває в медикаментозному сні. Це дає можливість більш ретельно провести огляд, не викликаючи психологічний та фізичний дискомфорт у пацієнта, й при виявленні патології провести її точну діагностику або лікування.

Тривалість гастроскопії може становити від трьох хвилин до пів години.

При виникненні, яких симптомів показана гастроскопія?

  • печія;
  • відрижка;
  • болі в епігастральній ділянці;
  • нудота й блювання (пов'язані з травним процесом);
  • втрата ваги, яка пов'язана з поганим апетитом та анемією;
  • труднощі при ковтанні.

Показання

  • кровотеча, яка проявляється з чорним калом, анемією, блюванням з кров'ю;
  • целіакія (гастроскопія призначається пацієнтам з целіакією перед проведенням планових операцій);
  • наявність у когось з родичів в анамнезі раку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Протипоказання


Гастроскопію заборонено проводити в тому випадку, якщо ризик від проведення процедури перевищує його користь.
  • дихальна недостатність;
  • раніше перенесений інфаркт/інсульт;
  • перфорація шлунка;
  • опіки стравоходу.

Переваги

  1. Дозволяє провести біопсію необхідної ураженої ділянки, для подальшої гістологічної оцінки.
  2. За допомогою гастроскопії визначається наявність бактерії Helicobacter pylori.
  3. Зупинка кровотечі.
  4. Видалення поліпів.

Мінуси


Гастроскопія є досить безпечною маніпуляцією, але як при будь-якій інвазивній процедурі ризик виникнення ускладнень присутній.
  • порушення з боку серцево-судинної системи;
  • ушкодження стінки шлунково-кишкового тракту;
  • кровотеча (часто в тому випадку якщо у пацієнта патологія згортання крові);

 Підготовка до проведення гастроскопії

 
Особливість підготовки до гастроскопії в тому, що за вісім-десять годин до процедури виключити приймання їжі, й за чотири-три години – води.
 
Проведення ендоскопічного дослідження

 
Перед проведенням гастроскопії лікар-ендоскопіст збирає анамнез, вивчаючи результати попередніх обстежень.  Також пацієнт повинен повідомити лікаря про наявність алергічної реакції, супутніх захворювань (наприклад, цукровий діабет), перенесені операції, в тому числі й на черевній порожнині.

Пацієнт лежить на боці, затискаючи зубами спеціальний нагубник.  Трубка гастроскопа (зонд) вводитися в ротову порожнину, а потім в стравохід.
 
Лікар вивчає органи, роблячи при цьому запис зображення.  При необхідності можливе проведення додаткових медичних маніпуляцій.
 
Пам'ятайте, що гастроскопія це процедура, яку необхідно проходити не тільки при виникненні дискомфорту або больових відчуттів пов'язаних з органами шлунково-кишкового тракту.  З метою профілактики рекомендовано проходити процедуру на регулярній основі.  Особливо в тому випадку, якщо людина має в анамнезі хронічні патології верхніх відділів шлунково-кишкового тракту або входить в зону ризику по розвитку онкології.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм