Підвищена і знижена кислотність шлунку: в чому відмінність?
Багато хто чув про кислотність шлунку, більше того, ми знаємо, що вона буває зниженою, підвищеною. Але що ж це означає, на що впливає, які хвороби провокує? У чому ж різниця між підвищеною та зниженою кислотністю шлунку?
Для лікування більшості гастроентерологічних хвороб дуже важлива дієта, здорове і правильне харчування. Якщо ж підвищена або знижена кислотність спровокувала захворювання, лікувати потрібно саме його за допомогою медикаментів і корекції способу життя, харчування. Рівень кислотності шлункового соку - це своєрідний лакмусовий папірець роботи всієї системи травлення людського організму. Здорове харчування суттєво зменшує ймовірність виникнення проблем з роботою шлунково-кишкового тракту.
Автор: Ольга Купріянова
Що таке кислотність шлунку?
У шлунковому соку є соляна кислота. Це агресивне середовище в шлунку, яке необхідна для того, щоб нейтралізувати віруси і бактерії, що потрапляють в травну систему разом з їжею. Шлунковий сік також допомагає перетравлювати їжу. Нормальна кислотність шлунку забезпечує травній системі захист, якщо ж вона підвищена або знижена, це призводить до збоїв в роботі шлунково-кишкового тракту. Показник нормальної кислотності шлункового соку - 1,5-2,5 рН.Підвищена кислотність шлунку
Підвищена кислотність з'являється через перебої в процесі вироблення соляної кислоти і її нейтралізації. В результаті кислоти виробляється більше, ніж необхідно організму, що провокує такі симптоми:- печія;
- часті відрижки з гірким присмаком;
- відчуття печіння в грудях і горлі;
- хронічний ниючий біль в животі;
- напади сильного болю в животі;
- біль у правому підребер'ї.
- Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки.
- Ерозивні ураження шлунку та дванадцятипалої кишки.
Знижена кислотність шлунку
Якщо соляної кислоти недостатньо в шлунковому соку, він не може ефективно нейтралізувати патогенні мікроорганізми в шлунку, а також нормально перетравлювати їжу. В результаті у людини з'являються такі симптоми:- неприємний запах з рота (схожий на запах тухлого яйця, гнилі);
- діарея;
- запори;
- метеоризм, здуття живота;
- біль в області кишечника;
- нездоровий стан волосся, нігтів, шкіри через те, що організм не може повноцінно засвоювати вітаміни і мінерали, що надходять з їжею;
- анемія;
- наявність неперетравлених залишків їжі в калі.
- Гастрит.
- Пухлина шлунку і/або дванадцятипалої кишки.
Як визначити проблеми з кислотністю?
Якщо у вас виникають симптоми, які можуть вказувати на проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, краще відразу ж звернутися за консультацією до гастроентеролога. Визначити рівень кислотності можна за допомогою процедури зондування (ендоскопії).Для лікування більшості гастроентерологічних хвороб дуже важлива дієта, здорове і правильне харчування. Якщо ж підвищена або знижена кислотність спровокувала захворювання, лікувати потрібно саме його за допомогою медикаментів і корекції способу життя, харчування. Рівень кислотності шлункового соку - це своєрідний лакмусовий папірець роботи всієї системи травлення людського організму. Здорове харчування суттєво зменшує ймовірність виникнення проблем з роботою шлунково-кишкового тракту.
Автор: Ольга Купріянова