Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вплив сезонної алергії на печінку

Вплив сезонної алергії на печінкуНастання весни часто викликає у багатьох розвиток алергічної реакції. За статистикою прояв алергії, в першу чергу, призводить до ураження шлунково-кишкового тракту. А саме, порушення всмоктування мікроелементів, розвиток надмірної чутливості до харчових продуктів або побутових алергенів.

До того ж весна - це підвищене навантаження на роботу печінки через зміну біоритмів. Тому настільки важливим є підтримувати функціонування органу та періодично розвантажувати травну систему.

При підвищеному рівні гістаміну в крові й розвивається алергічна реакція. Сприяє цьому надмірне надходження гістаміну із зовнішнього середовища (харчові продукти, які містять гістамін), високий рівень його утворення в кишківнику або підвищене всмоктування, внаслідок запального процесу в слизовій ШКТ.

Однією із патологій, яка має тісний взаємозв'язок з алергією, є холестаз. Він характеризується низьким рівнем надходження жовчі в 12-ти палу кишку, внаслідок порушень з боку її утворення або виділення. Жовч може застоюватися в будь-якому відділі шлунково-кишкового тракту. Основна характеристика холестазу в тому, що замість відтоку жовч починає накопичуватися. Це своєю чергою викликає низку порушень в функціонуванні печінки. Особливо страждає одна з основних функцій органу – детоксикаційна (знешкодження отрути та алергенів).

Методи очищення печінки

В інтернеті можна знайти безліч способів, як покращити роботу печінки та нормалізувати відтік жовчі. Але потрібно пам'ятати, що без призначення лікаря займатися народними методами очищення печінки, вкрай небезпечно. Наприклад, при утворенні в жовчному міхурі піску або камінців та при цьому, самостійно застосовуючи жовчогінний метод, може викликати їх переміщення, з подальшим перекриттям жовчних проток. В цьому випадку необхідно буде провести екстрене оперативне втручання.

Іноді застосовується інструментальний метод очищення печінки – інструментальний тюбаж, за допомогою дуоденального зонда. Даний метод призначається виключно за медичними показаннями, у випадку дискінезії жовчовивідних шляхів, хронічному холециститі (без утворених каменів). Він забезпечує кращий відтік жовчі та очищення жовчного міхура і його проток. Перед проведенням процедури в обов'язковому порядку проводиться комплексне обстеження організму.

Але не варто забувати, що найкраща «аптека» у нас на тарілці. Адже підтримку у роботі печінки та жовчного міхура забезпечує правильне харчування. Додайте в ваш раціон білок: запечене/відварне м'ясо, риба або сир. Їсти потрібно потроху, але часто.

Відмовтеся від алкоголю, копченостей або консервованих продуктів. Можна використовувати, як добавку до страв – прянощі, які поліпшують відтік жовчі (зіра, кмин). 

Також з метою профілактики можливе застосування лікарських засобів, на трав'яній основі.  Наприклад, Лівотон - препарат має жовчогінну та антиоксидантну дію.  Але пам'ятайте, що перед початком застосування будь-яких лікарських форм, необхідно проконсультуватися з лікарем.  Оскільки препарат може мати протипоказання.

При прояві у Вас алергічної реакції, слід звернути увагу на методи очищення печінки від токсинів.  Але не варто займатися самостійним призначенням процедур, оскільки це може згубно позначитися на загальному стані здоров'я.  Зверніться по допомогу до фахівця, для проведення обстеження організму.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм