Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми збільшення простати

Основні симптоми збільшення простатиДоброякісна гіперплазія передміхурової залози – це патологічний стан, що характеризується збільшенням простати, внаслідок розмноження клітин залози.

Попри те, що порушення не є раковим, його прояви все ж таки можуть впливати на якість життя пацієнта. До прикладу, внаслідок набряку простати виникає стиснення уретри, що обмежує потік сечі та еякуляту через неї.
За статистичними даними більшість випадків захворювання виникає у чоловіків старше 50 років.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною доброякісної гіперплазії простати. Спеціалісти відзначають, що даний стан може бути нормальним процесом старіння. При цьому враховуються гормональні зміни які відбуваються у чоловіків з віком.
 
Також не виключається і спадковий фактор, коли у родині є випадки проблем з простатою.
 
До ймовірних факторів ризику захворювання відносять наявні в анамнезі захворювання серця, цукровий діабет та ожиріння.

Характерні ознаки

Якщо на початковому етапі симптоми є мало вираженими та можуть не турбувати пацієнта, то при прогресуванні їх інтенсивність зростатиме.
 
До загальних проявів доброякісної гіперплазії простати відносять:
  • часті позиви до сечовипускання, особливо вночі;
  • неповне спорожнення сечового міхура;
  • нетримання або підтікання сечі;
  • слабкий струмінь сечі з можливим уповільненням;
  • докладання зусиль аби помочитися;
  • больові відчуття під час сечовипускання;
  • поява крові у сечі.
При цьому ступінь збільшення простати не завжди визначає серйозність симптомів. Так деякі люди з незначно збільшеною передміхуровою залозою можуть мати серйозні симптоми. Тоді як інші, хто має дуже збільшену простату, можуть мати незначні проблеми. Або у певних випадках збільшена простата може не викликати взагалі жодних симптомів.

Діагностика та тактика лікування

Лікар встановлюватиме діагноз на основі даних анамнезу та клінічної картини з наступним проведенням фізикального огляду (ректально). Додатково аби підтвердити діагноз проводиться ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові (тест на простатоспецифічний антиген) та сечі, уродинамічне дослідження, цистоскопія, УЗД.
 
Першою лінією лікування ураження простати є корекція способу життя. У цьому випадку доцільним буде відвідувати вбиральню при появі перших позивів до сечовипускання (не терпіти), відмовитися від алкоголю та кофеїну, не приймати самостійно лікарські препарати, бути фізично активним та виконувати вправи для зміцнення м’язів тазового дна.
 
Якщо стан пацієнта не покращується лікар може рекомендувати медикаментозну терапію або оперативне втручання.
Щодо ліків, то існує ряд препаратів, які можуть усунути симптоми гіперплазії простати. Серед них антибактеріальна терапія, альфа-1 блокатори (розслаблюють м’язи сечового міхура та простати), препарати для корекції рівня гормонів (направлені на зниження рівня гормонів, що продукуються передміхуровою залозою). Відмітимо, що антибіотики необхідні якщо запальний процес в простаті є хронічним та спричинений бактеріями.
Крайнім варіантом є оперативне втручання. Існує декілька методів усунення проблеми. До прикладу, лікування радіохвилями (транс уретральна голкова абляція), мікрохвильова терапія 
В умовах стаціонару за наявністю показань, хворому можливе проведення повного видалення простати або видалення її внутрішньої частини.

Відмітимо, що раннє лікування може допомогти уникнути потенційно небезпечних ускладнень. В протилежному випадку існують ризики ураження нирок, розвиток інфекції сечовивідних шляхів та кровотечі в них.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм