Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сперматоцеле: основні симптоми кісти яєчка у чоловіків

Сперматоцеле: основні симптоми кісти яєчка у чоловіківСперматоцеле — це патологічний стан, що характеризується формуванням кісти доброякісного характеру поблизу яєчка. Також ви можете почути іншу назву захворювання, таку як кіста сперматозоїда або придатка яєчка. 

Локалізується кіста в придатку яєчка (невелика, схожа на змійку трубка, яка транспортує сперму від яєчок до пеніса), а її вміст заповнений молочною або прозорою рідиною з можливим вмістом сперми.

Основні симптоми

На початковому етапі розвитку кісту важко виявити, насамперед візуально. Якщо ж чоловік проводить пальпацію відчути сперматоцеле все ж можливо, вона нагадуватиме тверду та гладку окрему грудку. Розташовується вона біля верхньої частини або позаду яєчка.
 
Однак, якщо кіста збільшується у розмірах, збільшується і дискомфорт який вона завдає. Так у чоловіка виникатимуть скарги на дискомфорт та біль в яєчку, відчуття важкості, набряк.
Важливо розуміти, що діагностувати чи доброякісна кіста, чи ні може тільки лікар на основі ряду обстежень. Тому будь-які незрозумілі утворення потребують звернення до лікаря.

Які причини появи сперматоцеле?

Достеменно невідомо, що саме є причиною сперматоцеле. Однак спеціалісти не відносять дане захворювання до ракового і зазначають, що кіста не підвищує ризики розвитку рака яєчка.
У більшості випадків кіста може бути результатом закупорки однієї з багатьох трубок у придатку яєчка, які транспортують і зберігають сперму з яєчка.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається при ретельному огляді яєчок та проведення пальпації. Так лікар безпосередньо встановлює локалізацію кісти та визначає більш болючі чи чутливі ділянки придатка. Додатково для більш точного діагнозу рекомендовано проведення УЗД, лабораторні дослідження крові та сечі.
 
Враховуючи відсутність загрозливих ризиків захворювання, більшість людей можуть не потребувати лікування. Достатнім буде проходити регулярні огляди та спостерігати за новоутворенням.
Лікування знадобиться у випадку сильного больового синдрому та досяганням кістою великих розмірів. Так медикаментозно призначаються препарати для усунення набряку та больових відчуттів.

Рідше лікар може запропонувати малоінвазивні методи лікування у вигляді проколу кісти з наступним її дренуванням, або ж склеротерапію – введення в новоутворення спеціальної подразнювальної речовини, щоб викликати рубцювання та зменшити шанси на її повторне зростання. Стосовно того, чому ці методи рекомендовані не так часто, то насамперед це ризики пошкодження яєчка з наступними проблемами з фертильністю та ймовірність повторного утворення кісти.

Найбільш поширеним методом позбавлення кісти є саме повне видалення кісти з придатка яєчка – сперматоцелектомія. При цьому функціональність статевої системи зберігається.
При тяжких випадках з кістою можу видалитися частина або навіть весь придаток яєчок (епідидимектомія).

Пам’ятайте, що попри поширений стереотип, що проблеми з чоловічим здоров’ям це щось соромливе, не варто терпіти дискомфорт. Сьогодні новітні методи лікування дають можливість швидко відновитися та запобігти ускладненням, насамперед проблемам з фертильністю.
 
І відмітимо, що неможливо запобігти сперматоцеле, тому важливо проводити самообстеження калитки принаймні раз на місяць, щоб виявити зміни, в тому числі новоутворення. Будь-яке нове ущільнення слід негайно оцінити та звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм