Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Парафімоз: що це за стан та як він проявляється?

Парафімоз: що це за стан та як він проявляється?Парафімоз – це стан, що виникає, коли крайня плоть застрягає позаду головки статевого члена. Її не можна опустити назад у нормальне положення.

Відмітимо, що захворювання може виникати лише у необрізаних чоловіків. Тобто супроводжуватиметься неможливістю натягнути крайню плоть вперед на кінчик статевого члена.
У результаті виникає набряк з наступним порушенням кровопостачання до кінчика пеніса. Зауважимо, що парафімоз потребує надання медичної допомоги!
 
Попри схожу назву парафімоз має суттєву різницю від фімозу. Нагадаємо, що фімоз – це стан, при якому крайня плоть більше не може бути відтягнута від кінчика статевого члена. У зоні ризику знаходяться діти. При цьому фімоз на відміну від парафімозу не є загрозливим станом.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище механізм розвитку парафімозу полягає в неможливості повернути крайню плоть у нормальне положення, а саме над кінчиком пеніса. 
Як наслідок це призводить до наступних симптомів:
  • набряк;
  • проблеми з сечовипусканням;
  • больовий синдром;
  • пеніс може набувати темно-червоний або синюшний колір.

Основні причини

  1. Проведення медичного огляду без повернення медичним представником крайньої плоті у нормальне положення
  2. Інфекційний процес.
  3. Травма статевих органів.
  4. Неправильно зроблене обрізання.
  5. Цукровий діабет з можливим хронічним запаленням статевого члена.
  6. Надто сильне відтягування крайньої плоті назад.
  7. Щільна крайня плоть.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення лікарем фізикального огляду та встановлення анамнезу пацієнта. 
Лікування буде відрізнятися залежно від віку пацієнта та тяжкості перебігу патології. Насамперед дії лікаря будуть направлені на зменшення набряку. З цією метою можливе застосування холодового компресу, стиснення пеніса бинтом (туга пов’язка), пунктуація для видалення гною чи крові. 
 
У критичних випадках лікар вдається до радикальних методів у вигляді невеликого розрізу, якщо тиск у пенісі дуже великий. Надалі після зняття набряку крайня плоть повертається на місце під дією знеболювальних (анестетик, нервова блокада). Так пеніс та крайня плоть змащуються з наступним стисненням кінчика пеніса та одночасним стягненням крайньої плоті. 
 
Повне обрізання або видалення крайньої плоті може знадобитися лише при тяжкому перебігу захворювання, що відмітимо дасть можливість запобігти повторним випадкам захворювання.
Негативними та загрозливими наслідками даної патології може стати розвиток інфекційного процесу та відмирання тканин, що призводить до втрати кінчика статевого члена.
 
Тому чим раніше звернутися за медичною допомогою, тим вищі шанси на одужання.
 
Враховуючи, що парафімоз виникає лише у необрізаних чоловіків, повне обрізання може запобігти порушенню. В інших випадках не варто забувати про правила інтимної гігієни та знаходженні крайньої плоті на кінчику пеніса.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм