Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Фімоз: що спричиняє ураження крайньої плоті?

Фімоз: що спричиняє ураження крайньої плоті?В нормі голівка статевого члена повинна з легкістю оголюватися, без супроводу при цьому труднощів. В протилежному випадку можливо запідозрити розвиток фімозу. Що таке фімоз та чому він може виникнути? Далі з'ясуємо.
Фімоз являє собою стан при якому відбувається патологічне звуження крайньої плоті. Даний стан не дає можливості повністю оголити голівку статевого члена.
Так розрізняють фімоз вроджений (фізіологічний) та набутий (патологічний). Відповідно при вродженій формі крайня плоть щільно прилягає до голівки статевого члена, яка з віком поступово відділяється. 
 
У більшості випадків фімоз стосується маленьких хлопчиків. Так у віці 2-3 років в нормі крайня плоть повинна бути вже сформованою, з частковим оголюванням голівки статевого члена. Відповідно до трьох років фімоз у дітей розглядається як норма.
 
При цьому все одно необхідно стежити за процесом відкривання та дотримуватись гігієни аби не створювати сприятливі умови для інфекції.
Зауважимо, що випадки фімозу можуть виникати й у дорослому віці, коли розвивається набута форма захворювання, що найчастіше спричиняється інфекцією, яка передається статевим шляхом (сифіліс, герпетична інфекція).

Які фактори можуть вплинути на розвиток фімозу?

  1. Спадковий фактор.
  2. Травмування статевого члена, особливо в області крайньої плоті.
  3. Часті запальні процеси (голівки статевого члена або/та крайньої плоті), що можуть призвести до рубцювання тканин.
  4. Супутні захворювання, що викликають порушення циркуляції крові (наприклад, цукровий діабет, атеросклероз).

Які симптоми вказують на розвиток фімозу?

Основним проявом фімозу є відсутність можливості оголення голівки статевого члена або виникнення при цьому труднощів. 
Як наслідок це призводить до появи больових відчуттів при статевому акті, розвиток запального процесу. Запалення виникає на фоні накопичення смегми (секрету) між голівкою та крайньою плоттю та супроводжується свербінням та неприємним запахом.
 
При постійному звуженні зовнішнього кільця крайньої плоті виникають труднощі сечовипускання, воно супроводжується больовими відчуттями. Порушення відтоку сечі є ознакою занедбаного фімозу (IV стадії), коли голівка статевого члена не оголюється навіть у стані спокою.
Зауважимо, що відсутність своєчасного лікування фімозу несе за собою ряд небезпечних патологій, від парафімозу, хронічного баланопоститу до раку головки статевого члена.

Діагностика та лікування

Діагностика проводиться на основі проведення огляду та лабораторних аналізів, з метою виключення інфекції сечовивідних шляхів.
 
Основою лікування фімозу з формуванням рубцювання є проведення оперативного втручання. Операція у більшості випадків проводиться під місцевою анестезією та полягає у круговому висіченні крайньої плоті або частковому її залишанні (операція типу Розера).
 
Щодо методів консервативної терапії, то її проведення найчастіше стосується випадків фізіологічного фімозу (при досяганні більш як 3 років у дитини), коли не відбувається повне виведення головки. З цією метою застосовують мазі на основі компонентів (кортикостероїди), які при тривалому застосування пом'якшують крайню плоть. Процедуру проводить виключно лікар.
 
Важливо пам'ятати, що при розвитку фімозу забороняється насильно самостійно оголювати голівку статевого члена, незалежно від віку! Адже це може спричинити спазм крайньої плоті з наступним порушенням кровопостачання голівки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм