Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чоловіче здоров'я: основні проблеми

Чоловіче здоров'я: основні проблемиЛистопад оголосили місяцем чоловічого здоров'я, саме в цей місяць сотні чоловіків перестають голоти обличчя відрощуючи вуса аби привернути увагу на проблеми, пов'язані зі здоров'ям чоловіків, в першу чергу до раку простати. 

Поширені проблеми зі здоров'ям чоловіків

  • Рак простати
Серед чоловіків це є найбільш поширений вид раку. Небезпека полягає в тому, що тривалий час патологія себе ніяк не проявляє, відповідно чоловік навіть не здогадуються про те, що хворий.

Факторами ризику є вік (ризик підвищується після настання 40 років) та спадковий фактор. Діагностування дуже складно проводиться на ранніх стадіях, адже зазвичай прояви пов'язуються з порушеним сечовипусканням (біль та печіння, відсутність відчуття спорожнення після сечовипускання) та появою крові в спермі та сечі. Симптоми є неспецифічними, тобто можуть бути властиві багатьом хворобам.
 
Методом скринінгу на виявлення раку є проведення аналізу крові на простат специфічний антиген. Однак зазначимо, що ніхто не гарантує 100% результат, оскільки вплинути на нього може безліч факторів.
Тому лікарі зазначають, що в першу чергу необхідно знати фактори ризику та симптоми патології, й при їх наявності звернутися до лікаря.
  • Рак яєчок
Є досить “молодою” проблемою, адже виникає у чоловіків віком у діапазоні від 16 до 35 років. Хоча даний вид раку є досить рідкісним, ризики його розвитку підвищує спадковий фактор, наявність в анамнезі неопущення яєчка або попереднє встановлення раку яєчок. Завдяки зовнішнім проявам у вигляді утворення грудочки чи набряку в яєчку діагностування не викликає труднощів, відповідно й лікування є досить успішним.
  • Еректильна дисфункція
Порушення ерекції може виникати у будь-якому віці, й спричинятися як фізіологічними проблемами, так і психологічними. Так причинами фізіологічного характеру є судинні проблеми (атеросклероз), ожиріння, цукровий діабет, малорухомий спосіб життя та ін. Психологічний аспект становить ключову роль в даному порушенні, сама наявність проблеми з ерекцією викликає стрес. Тому спеціалісти відзначають, що причини найчастіше є комбінованими.
 
Сьогодні закликають приділяти особливу увагу й ментальному здоров'ю чоловіків, адже за статистикою чоловіки у два рази частіше скоюють самогубство. Насамперед це пов'язують з тим, що чоловіками менше обговорюється своє самопочуття.  Тому при спостеріганні проявів у вигляді гніву та дратівливості, порушення сну, безпідставних проблем з травленням, соціальної ізоляції - необхідно звернутися до фахівця.  

Які фактори негативно впливають на чоловіче здоров'я?

Важливо пам'ятати, що організм є єдиною злагодженою системою, і при розвитку порушення в одному органу, виникає збій у наступних органах та системах, й статева функція не є виключенням. 
  1. Серцево-судинні патології: чоловіки мають більшу схильність до розвитку підвищеного рівня холестерину, як наслідок стан судин погіршується. Надалі й погіршується кровопостачання до статевих органів, знижується продукування чоловічого статевого гормону - тестостерону.
  2. Ожиріння, цукровий діабет: дані порушення впливають на гормональний фон, що спричиняє порушення потенції.
  3. Шкідливі звички.
  4. Стрес.
Чоловікам властиве недбале ставлення до свого здоров'я, особливо це проявляється при виникненні порушень зі сторони статевої функції. Відповідно проблема тривалий час або ігнорується або застосовуються самостійні методи її вирішення. Як наслідок ускладнення які можуть виникнути просто передбачувані. Тому лікарі рекомендують, з метою зменшення ризиків розвитку порушень зі сторони чоловічого здоров'я дотримуватися наступних правил:
  1. Фізична активність: заняття спортом покращують кровообіг в органах малого таза (зменшує застій) та стимулюють вироблення тестостерону.
  2. Правильне харчування: на покращення статевої функції впливає вживання горіхів, достатнє вживання білка, зелень та відповідно відмова від фаст-фуду та цукру.
  3. Відмова від шкідливих звичок: вони призводять до тривалого спазму судин в області малого таза, що відповідно негативно впливає на чоловіче здоров'я.
  4. Повноцінний сон (здоровий 7-8 годинний сон): адже саме вночі наш організм не тільки відновлюється, а й відбувається правильне вироблення гормонів.
  5. Боротьба зі стресом.
При виникненні будь-яких порушень урогенітального характеру потрібно звернутися до лікаря, а не займатися самолікування, це дасть можливість вчасно діагностувати порушення та запобігти розвитку ускладнень. Після 40 років, кожному чоловіку важливо щорічно відвідувати лікаря уролога або андролога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм