Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як попередити алергію на антибіотики?

Як попередити алергію на антибіотики? У світлі наближення сезону грипу та ГРВІ варто нагадати, що зловживання деякими препаратами може бути небезпечним. Антибіотики – незамінні препарати, без яких не існувала б сучасна медицина. Проте і на них імунна система організму може реагувати вороже і цим провокувати алергічну реакцію. Навіть більше – алергія на антибіотики зустрічається часто, особливо на препарати бета-лактамної групи. В цю групу входять найпоширеніші препарати: Ампіцилін, Пеніцилін, Цефтріаксон, Амоксицилін, Меропенем та Цефотаксим. 

Перелічені препарати характерні перехресною реакцією, це означає, що у випадку алергічної реакції на один препарат з високою долею ймовірності така ж реакція виникне на інший препарат групи.

Чи можна якось попередити алергію на антибіотик?

З метою уникнення негативної реакції організму як розчин для розведення використовують воду для ін'єкцій замість новокаїну.  

Приймайте лікарські препарати лише за схемою та дозами, які призначив лікар. Провокативними факторами часто виступає занадто довготривалий прийом ліків чи коротка перерва між курсами лікування. 

Наступна порада: уважно читайте інструкцію. Звертайте особливу увагу на протипоказання. Якщо паралельно ви приймаєте ще якісь препарати, обов'язково перевірте їх на сумісництво. Яскравий приклад – препарати для зниження артеріального тиску, на кшталт, пропранололу чи небівололу. Приймання цих ліків разом з антибіотиками підвищує ризик негативної реакції організму. 

Не забувайте і про генетичну схильність. Якщо ваші батьки страждали на такий вид алергії, ризик виникнення її у вас збільшується в 15 разів. 

Люди, у яких імунітет ослаблений хворобами, теж повинні бути уважними до вживання антибіотиків. В групу ризику входять люди з онкологічними хворобами та ВІЛ, які лікуються цитостатичними препаратами. 

Як проявляється алергія?


Організм може проявити негативну реакцію двома способами: реакція впродовж першої години та впродовж 72 годин. В обидвох випадках симптомами виступають кропив'янка, набряк Квінке, набряк гортані, анафілаксія, ларингоспазм. 

У випадку реакції протягом 72 годин до перелічених симптомів додається тромбоцитопенія, нейтропенія, лихоманка, гемолітична анемія, нефрит та висип. 

Будьте обережні та піклуйтесь про своє здоров'я. 

Источник: itmed.org

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм