Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на сонце: лікарі радять, як з нею жити

Алергія на сонце: лікарі радять, як з нею житиНавесні, особливо якщо вона така холодна та непередбачувана, як цього року, так хочеться скоріше зігрітися під сонячними променями. Проте, на жаль, для деяких людей літо та сонце не приносять радості, оскільки вони уособлюють собою особливий, досить неприємний вид алергії.

Алергія на сонце, або фотодерматит – це захворювання, спричинене підвищеною чутливістю шкіри до прямих сонячних променів. За статистикою, близько 20% людей у світі страждають на цю недугу. Це справжня хвороба, оскільки алергічного компоненту у сонячних променях немає, проте незвичайну реакцію шкіри на ультрафіолет звикли називати саме алергією.

Симптоми алергії на сонце

До головним проявів алергії на сонце належать наступні:
  • запалення та почервоніння певних ділянок шкіри;
  • лущення шкіри;
  • інтенсивний свербіж та печіння уражених ділянок;
  • висипання, іноді у вигляді гнійників.
Часто дані реакції виявляють поступово, не одразу після контакту шкіри з ультрафіолетовими променями, на відміну від опіків.
  1. Підвищений ризик розвитку алергії на сонце мають такі категорії осіб:
  2. Люди зі світлою шкірою.
  3. Вагітні жінки.
  4. Маленькі діти.
  5. Люди, які нещодавно вживали антибіотики.
  6. Люди зі спадковою схильністю до алергії на сонце.
  7. Любителі соляріїв.

Чому може виникнути алергія на сонце?

Причини розвитку даного захворювання до кінця не виявлені, проте є ряд продуктів, які можуть спровокувати підвищену чутливість до сонця. Це манго, сік лайму, пастернак, селера, морква, рис, петрушка, всі види цитрусових. Тому перед тим, як іти на пляж, слід утриматися від вживання апельсинів, мандаринів тощо. Найбільш активно виражений у цьому питанні фактор спадковості, тож, якщо в сім’ї є випадки алергії на сонце, варто з підвищеною увагою поставитися до цього питання.

Профілактика алергії на сонце

На жаль, ефективних методів профілактики алергії на сонце мало. Якщо така проблема існує, з нею варто навчитися жити, адже усього один невірний вчинок може призвести до неприємних та іноді важких наслідків.

Отже, якщо шкіра настільки чутлива до сонячних променів, слід забути про засмагу. В обідню пору варто перебувати на вулиці лише у тіні: під навісом чи парасолькою. Краще взагалі не виходити із приміщення у період найбільшої активності сонця – з 11:00 до 16:00.

Захищати свою шкіру слід увесь час. В цьому допоможе одяг на головні убори із натуральних тканин: льону, бавовни.

Також варто пам’ятати про сонцезахисні креми з високим ступенем фотозахисту, наносити їх на шкіру кожні 2 години під час перебування на вулиці. Крем повинен захищати від UVBтаUVAпроменів, про це буде написано на тюбику.

І, звичайно ж, якщо алергія на сонце все ж є, у такому разі абсолютно протипоказані поїздки на курорти, де сонце особливо активне.

Перед походом на пляж лікарі рекомендують:
  1. Не користуватися духами, зволожуючими кремами. У них міститься спирт, а він може спровокувати опіки.
  2. Наносити сонцезахисні креми якомога частіше. Проте не слід брати для цього засіб на жировій основі, він може спровокувати алергію. Краще обрати гіпоалергенний спрей із захисним SPF-фактором.
  3. Не слід обирати водостійкий засіб для захисту від сонця – він забиває пори, через що шкіра може вкриватися гнійниками. Краще обрати засіб на водорозчинній основі.

Як зняти симптоми алергії на сонце

Якщо алергія все ж проявилася, краще негайно звернутися за консультацією до лікаря. Якщо зробити це неможливо (через перебування у безлюдній місцевості, наприклад), слід скористатися такими порадами:
  1. Допомогти шкірі спеціальними примочками: із льоду, охолоджених молочних продуктів, чайної заварки.
  2. Користуватися спеціальними кремами після засмаги. В них є пантенол, який заспокоює та регенерує шкіру.
  3. Приймати перевірені та безпечні антигистамінні препарати.
Алергія на сонце – це неприємна хвороба, з якою треба навчитися жити. Якщо дотримуватися усіх рекомендацій, її прояви не будуть такими дошкульними та небезпечними.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм