Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на пил: як жити з цим діагнозом?

Алергія на пил: як жити з цим діагнозом?Іноді трапляється, що після прибирання сльозяться очі та хочеться чхати. Це може бути першим проявом алергії на домашній пил. Недооцінювати цей вид алергії не можна: з ним дуже важко боротися, він може перерости у таку хворобу, як астма, до того ж, значно знижує якість життя людини. То що ж таке алергія на пил та як з нею жити?

Симптоми алергії на пил

У повітрі будинку чи квартири постійно накопичується пил, який складається з дрібних частинок текстильних волокон, сажі, спор плісняви, відмерлих частинок шкіри, залишків комах тощо. Усе це цілком реально може викликати у людини алергію. Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що біля 40% мешканців світу у тій чи іншій мірі страждають на алергію на пил. Найчастіше її провокують кліщі, що живуть у ньому. Симптоми алергії наступні:
  • кашель;
  • алергічний риніт;
  • алергічний кон’юнктивіт;
  • свербіж;
  • висипання на шкірі.
Також, як вже зазначалося, алергія на пил може призвести до розвитку астми.

Діагностика та лікування алергії на пил

Діагностувати алергію на пил допоможуть спеціальні проби: на внутрішню поверхню ліктю наносять приблизно 10 крапель найбільш розповсюджених алергенів. Потім роблять невеличку подряпину на місці проби. Результат оцінюють через декілька хвилин за реакцією шкіри на алерген.

Також використовують підшкірні проби: алерген вводять за допомогою уколу у поверхневий шар шкіри. Якщо на місці уколу з’явиться припухлість чи почервоніння, значить організм не сприймає адекватно введений концентрат. 

Ще один спосіб діагностики алергії – дослідження по крові. Воно вважається найбільш достовірним, проте має недолік: неможливо одночасно дослідити організм на реакцію до великої кількості алергенів, тому аналіз крові треба здавати декілька разів. Також є таке дослідження, як аналіз крові на імуноглобулін Е. Він дасть відповідь на питання про ступінь розвитку алергічних процесів в організмі людини.

Лікувати цей вид алергії вкрай важко, оскільки позбутися алергену практично неможливо. За допомогою медикаментів можна блокувати симптоми алергії, однак у такому разі їх треба буде приймати на постійній основі.

Самостійно лікувати алергію на слід, варто звернутися до алерголога чи імунолога. Саме він призначить ефективні та безпечні антигестамінні препарати та дасть свої рекомендації з приводу хвороби.

Профілактика алергії на пил

Якщо даний вид алергії все ж виявлено, треба почати постійну боротьбу з пилом в домі. Необхідно регулярно прибирати, протирати пил вологою ганчіркою. Також на допомогу прийде пилосос з аква-фільтром, він не дасть пилу після прибирання піднятися в повітря та «зависнути» там на години. В таких пилососах повітря пропускається через ємкість з водою, пил намокає та осідає у ній. На виході отримується чисте, зволожене повітря.

Також необхідно звернути увагу на оформлення інтер’єру в домі: позбутися важких штор, старих, просяклих пилом крісел та диванів, пухових ковдр та подушок. Для алергіків рекомендовано користуватися м’якими меблями зі шкіри чи заміннику шкіри, подушками з синтетичним наповнювачем, повісити жалюзі на вікна тощо. Тобто, треба позбутися усього, що накопичує пил, від якого важко позбутися звичайним вологим прибиранням.

У боротьбі з побутовим пилом допоможе зволожувач повітря. Адже у сухому повітрі пил може літати годинами, а у вологому він мокне та опускається донизу, на підлогу.

Алергія на пил – це досить важко у повсякденному житті. Проте до всього можна звикнути і призвичаїтися, тільки треба з особливою увагою підійти до питання облаштування свого житла та не забувати про важливість регулярних прибирань. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм