Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини розвитку післяпологової кровотечі

Основні причини розвитку післяпологової кровотечіПісляпологова кровотеча – це патологічний стан, що належить до серйозної крововтрати, яка виникає після пологів та становить загрозу для життя. Зазвичай післяпологова кровотеча визначається як 1000 мл  або більше крові після кесаревого розтину та 500 мл або більше, після вагінальних пологів. Однак поява ознак сильної крововтрати (гіповолемії) є приводом до проведення лікування післяпологової кровотечі незалежно від точної кількості крововтрати.

У більшості випадків даний стан спостерігається в першу добу після пологів, що діагностується як первинна післяпологова кровотеча. Хоча не варто виключати ризики кровотечі до 12 тижнів після пологів - вторинна або пізня післяпологова кровотеча.

Характерні ознаки

Основним симптомом порушення є сильна кровотеча з можливими згустками.
 
До інших ознак патології відносять наступні стани:
  • низький артеріальний тиск;
  • больові відчуття в області таза;
  • прискорене серцебиття;
  • слабкість;
  • запаморочення;
  • нудота та  блювання;
  • блідість шкірного покриву, покритого холодним та липким потом;
  • набряк в ділянці промежини.

Основні причини

В основі розвитку післяпологової кровотечі покладена атонія матки, стан при якому орган після пологів не скорочується. В нормі після пологів матка зазвичай продовжує скорочуватися і вивільняє плаценту. Якщо матка скорочується недостатньо сильно, кровоносні судини вільно кровоточать і виникає сильна крововтрата. Це найчастіша причина післяпологової кровотечі, яка може призвести до затримки (прикріплення до стінки матки) плаценти. Також ризики зростають при розриві матки та травматизації  під час пологів або внаслідок вивороту органу.
 
Не існує конкретних факторів ризику розвитку післяпологової кровотечі. Спеціалісти відмічають можливий вплив наявності в анамнезі багатоплідної вагітності, захворювання крові, випадки післяпологової кровотечі в минулому, розвиток інфекції плаценти чи амніотичної рідини, народження великої дитини, тривалі пологи, провокація пологів та кесарів розтин.
 
До інших станів здоров’я, які можуть збільшити ризик післяпологової кровотечі відносять ожиріння, анемію, похилий вік матері.

Тактика

Діагностування порушення відбувається за допомогою фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. Скеред них лабораторні дослідження крові, УЗД, постійний моніторинг життєвих показників.

Відмітимо, що вимірювання об’єму зібраної крові та зважування просочених кров’ю подушечок або губок із пологів є одним із поширених способів приблизного визначення крововтрати.

Зауважимо, що кровотеча, що виникла у післяпологовий період потребує надання невідкладної допомоги. Оскільки даний стан може становити загрозу життю.

Відповідно тактика лікування буде направлена на зупинку кровотечі та відновлення втраченої крові, якщо це необхідно. Часто це досягається за допомогою медичних засобів (наприклад, кровозупинні, утеротоніки) або переливання крові , масажу матки, щоб допомогти м’язам скорочуватися, видалення шматочків плаценти, які залишилися в матці.

У випадку відсутності результату після введення утеротоніків можливе введення пристрою, відомого як внутрішньоматковий балон. 
У важких випадках, коли всі інші методи лікування виявилися неефективними існують показання до видалення матки – гістеректомія.

Найкращий спосіб для медичних працівників запобігти післяпологовій кровотечі, це виявити людей із високим ризиком післяпологової кровотечі перед пологами. А забезпечення необхідного рівня заліза та еритроцитів під час вагітності може мінімізувати вплив післяпологової кровотечі, якщо вона виникне.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм