Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як організм жінки відновлюється після пологів?

Як організм жінки відновлюється після пологів?Процес коли матка після пологів, тобто народження дитини та плаценти, повертається до стану до вагітності діагностується як інволюція матки. Це природний та складний процес, який може тривати до 6 тижнів. 

Якщо під час вагітності слизова органу потовщується, відбувається розширення кровоносних судин та збільшення матки. Тобто створюються умови для росту та захисту плоду. То коли ці зміни вже не є потрібними, матка повертається до свого стану до моменту вагітності. Так матка зазнає змін, які роблять жінку можливою знову завагітніти, а не підтримувати плід.
 
Безпосередньо на процес інволюції матки впливає гормон окситоцин, що стимулює скорочення органу, впливаючи на процес її зменшення у розмірах. Відповідно й грудне вигодовування прискорить скорочення матки, тому що окситоцин виробляється організмом, коли дитина смокче. 

Симптоми інволюції матки

  1. Больові відчуття, під час скорочення матки. Вони нагадують за своїм характером біль під час менструації або під час перейм.
  2. Виділення або лохії, що можуть тривати упродовж кількох тижнів після пологів. Лохії схожі на менструальні виділення та містять частини слизової органу, домішки крові та бактерій. Щодо останнього то це даватиме і характерний неприємний запах. Швидше за все, жінка матиме менше лохій, якщо їй зробили кесарів розтин замість вагінальних пологів.
Ці ознаки є нормою під час відновлення матки після пологів. У міру того, як жінка буде віддалятися від дати пологів, дискомфорт буде виглядати інакше.
 
Негайного звернення до лікаря потребують ситуації з приєднанням до клінічної картини лихоманки, виділення згустків крові, сильного болю та навіть судом.

Субінволюція матки

Протилежним випадком інволюції матки, є субінволюція. Для цього порушення характерним є те, що швидкість скорочення матки після пологів зменшується або взагалі скорочення не відбувається.
 
Матка, для інволюції якої потрібен тривалий час, часто є результатом інфекції або залишків, таких як залишки плаценти. Також провокуючим фактором може виступати народження великого плоду, стрімкі або затяжні пологи або анатомічні особливості.

При цьому симптоми, що виникатимуть у жінки супроводжуватимуться появою рясних виділень, субфебрильної температури, відсутністю переймоподібного болю під час годування дитини. Інфекційний тип субінволюції матки має тяжчий перебіг з приєднанням рясних гнійних виділень, ознобу та лихоманки, високої температури, інтоксикації, болю внизу живота.
 
При відсутності вчасного лікування субінволюція може призвести до ендометриту.
Тому терапія призначена лікарем повинна бути комплексно, з поєднанням медикаментозної терапії (гормональна терапія, антибіотики), спеціального масажу та хірургічної маніпуляції (кюретаж),

Діагностика та методи допомоги

У післяпологовий період лікар проводить огляд з перевіркою повернення розмірів матки до моменту вагітності.
Додатково можливе проведення УЗД. Також для оцінки стану матки використовуються інші діагностичні тести, такі як мазок ПАП та інша візуалізація, наприклад рентген, КТ, сонограма або МРТ.
Щодо полегшення свого самопочуття у післяпологовий період, то до прикладу впоратися з лохіями можливо використовуючи прокладки. Зауважимо, що використання тампонів не рекомендується у перші шість тижнів після пологів.
Усунути больові відчуття можливо лежачи на животі, приклавши грілку, практикуючі дихальні вправи та вправи для розслаблення. 
За необхідності можливо прийняти безрецептурний знеболювальний засіб, але тільки після консультації з лікарем. 
З метою зменшення можливого дискомфорту під час пологів доцільним буде налаштуватися за чергові зміни в організмі та дотримуватися рекомендацій лікаря. При появі нетипових симптомів одразу зверніться за медичною допомогою. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм