Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю під час статевого акту у жінок

Основні причини появи болю під час статевого акту у жінок Сексуальна дисфункція, це не те що потрібно терпіти чи замовчувати. Причин появи такого стану досить багато й основні з них розберемо далі.

Дискомфорт та больові відчуття під час статевого акту діагностуються як вагінізм,  це різновид сексуальної дисфункції. 
 
Механізм розвитку вагінізму полягає в мимовільному або постійному скороченні м’язів вагіни.
І відповідно під час статевого акту це може викликати больові відчуття, особливо під час проникнення. На процес сексуального збудження вагінізм не впливає. Також такий дискомфорт може виникати під час встановлення тампона або проведення гінекологічного огляду. 

Залежно від часу та причини виникнення вагінізму його поділяють на декілька форм. Так первинна форма захворювання спостерігається коли вагінальне проникнення не досягнуто. Тоді як вторинний або набутий вагінізм, навпаки, виникає коли вагінальне проникнення було досягнуто, але більше неможливе, внаслідок потенційного впливу певних факторів (наприклад, травма чи перенесена гінекологічна операція).

Вагінізм також описується як глобальний або ситуативний. Глобальний вагінізм належить до симптомів, які виникають у відповідь на будь-який тип вагінального проникнення. А от ситуаційний - описує симптоми, що виникають у відповідь на певні типи проникнення, але не на інші. Наприклад, жінка може користуватися тампоном, але огляд малого таза приносить їй болючі відчуття.

Зауважимо, що вагінізм це не диспареунія, інше захворювання, що супроводжується болючим статевим актом.

Основні причини

  1. Травма.
  2. Емоційний фактор.
  3. Перенесений болісний статевий акт.
  4. Віковий фактор, внаслідок зниження рівня естрогену та як наслідок зменшення еластичності. 
У деяких випадках встановити причину порушення неможливо. Часто спеціалісти  пов’язують вагінізм з тривогою або страхом перед сексом. Але не завжди зрозуміло, що було першим — вагінізм чи тривога.

Характерні ознаки

Основним проявом вагінізму є мимовільне напруження вагінальних м’язів та як наслідок больові відчуття під час проникнення. У кожної жінки ступінь порушення є різною. Не є виключенням, коли звуження піхви робить неможливим проникнення.
 
Додатково пацієнтка може стикнутися з психологічними проблемами у вигляді страху перед статевим контактом.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу та його причини відбуватиметься на основі даних анамнезу, проведеного фізикального (гінекологічного) огляду.
 
Вагінізм є розладом, який піддається лікуванню. Тому дії лікаря будуть направлені на навчання (сексотерапія), виконання спеціальних вправ (вправи Кегеля), роботу з психологом. Також лікар може запропонувати застосовувати вагінальні розширювачі, розмір яких поступово збільшуватиметься. Це дасть можливість вагінальним м'язам розтягуватися та ставати більш еластичними.

Враховуючи наслідки вагінізму для якості життя жінки, не варто соромитися. Обговоріть свою проблему зі своїм партнером та зверніться до спеціаліста, який допоможе подолати її.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм