Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперми, як один із методів штучного запліднення

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперми, як один із методів штучного заплідненняНароджуваність в Україні суттєво зменшується. І це не дивно, адже ми перебуваємо у стані постійного стресу та невпевненості у завтрашньому дні, піддаємося різним захворюванням. Відчути радість батьківства можливо завдяки репродуктології та її новітнім методам. 

Для людей, які страждають на безпліддя, інтрацитоплазматична ін’єкція сперми (ICSI) може привести до успішної вагітності. Цей тип екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) є найбільш корисним, коли є проблеми з чоловічим безпліддям. Ваш медичний працівник вводить сперму в яйцеклітину, щоб сприяти зачаттю. Вагітність може наступити після пересадки ембріона.

Що являє собою процедура іксі?

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїдів або процедура іксі являє собою один із методів лікування безпліддя. Він передбачає введення живої сперми в яйцеклітини жінки в лабораторії. Ця процедура може створити ембріон.

Основні показання

Запліднення методом іксі є найбільш ефективним, коли присутні проблеми з чоловічим безпліддям. Тому Ваш лікар може порекомендувати дану процедуру при наявності:
сперми поганої якості (з цієї причини ІКСІ є корисним для чоловіків із важким безпліддям);
неможливості еякуляції, тобто виділення сперми;
низької кількості сперматозоїдів;
порушення, коли сперма тече назад у сечовий міхур.
 
Також процедура іксі може бути рекомендована у випадку, якщо Ви використовуєте раніше заморожені яйцеклітини або сперму (кріоконсервація), щоб спробувати завагітніти або коли традиційне ЕКЗ не призвело до створення ембріонів.

ICSI та ЕКЗ: в чому відмінність?

Варто відзначити іксі є різновидом ЕКЗ. Однак при традиційному методі ЕКЗ медичний працівник розміщує тисячі сперматозоїдів поруч із яйцеклітиною на спеціальному лабораторному посуді. Відповідно, шанси чи зможе один із сперматозоїдів проникнути в яйцеклітину для її запліднення у кожного різні. Якщо жоден із сперматозоїдів не запліднює яйцеклітину, то і запліднення не відбувається.
 
Щодо іксі, то при проведенні процедури відбувається запліднення шляхом безпосереднього введення одного сперматозоїда в одну яйцеклітину.

Далі лікар імплантує запліднену яйцеклітину (ембріон) у матку. При успішному прикріпленні  ембріона до слизової матки, настає довгоочікувана вагітність.

ІКСІ є унікальною процедурою у природному циклі, оскільки вона вимагає введення лише одного сперматозоїда в яйцеклітину. На відміну від ЕКЗ, яке може бути успішним лише за наявності достатньої кількості сперматозоїдів із хорошою рухливістю. 

Особливості проведення ІКСІ

Насамперед потрібно розуміти, який спеціаліст виконує процедуру іксі. Це може бути акушер-гінеколог, який також є репродуктивним ендокринологом. Він спеціалізується на діагностиці та лікуванні безпліддя, збереженні фертильності.
Ви приходите на прийом до лікаря, Вас консультують та проводять всі необхідні аналізи. Безпосередньо перед проведенням іксі медичний працівник проводить збір яйцеклітини та сперми.

Дана процедура проходить у декілька етапів:
1. Стимуляція яєчників, що полягає в отриманні ліків протягом двох тижнів. Завдяки цьому яєчники продукують кілька яйцеклітин одночасно для дозрівання. Потім за допомогою ін’єкції Lupron або хоріонічного гонадотропіну людини яйцеклітина остаточно дозріває.
2. Отримання яйцеклітини відбувається шляхом введення тонкої голки через стінку піхви в яєчники під контролем УЗД. Зауважимо, що ви не відчуватимете ніякого болю, оскільки процедура виконується під внутрішньовенним наркозом.
3. Отримання сперми відбуватиметься в той самий день, що й отримання яйцеклітини. Виняток якщо не використовується заморожена сперма. При зборі сперми також є певні рекомендації. Наприклад, утримання від сексу за два-три дні до аналізу. Безпосередньо збирання сперми (еякуляту) відбувається шляхом мастурбації в домашніх умовах або в клініці в спеціальний контейнер. Важливо, що зразок повинен бути отриманий лабораторією упродовж години після еякуляції.

Що ж відбувається далі? Далі медичний працівник працює в умовах лабораторії. 

Утримуючи яйцеклітину на лабораторному посуді використовуючи піпетку (маленьку скляну трубку з грушею для відсмоктування), знерухомлює та забирає один сперматозоїд. Зразок сперми готується шляхом центрифугування або обертання сперматозоїдів через спеціальне середовище. Це відокремлює живу сперму від більшості мертвих сперматозоїдів. Потім ембріолог збирає один живий сперматозоїд у скляну голку та вводить його безпосередньо в яйцеклітину. Наступним етапом буде перевірка заплідненої яйцеклітини в лабораторії на наявність успішного запліднення. Ембріон культивують у стерильній лабораторії, поки він не досягне стадії ембріона 5-го дня (бластоцисти).
Безпосередньо перенесення ембріонів відбувається на п'ятий або шостий день після процедури вилучення яйцеклітини. Не є виключенням, коли процедура перенесення затримується на місяць або навіть роки. Ці деталі Ви обговорюватимете зі своїм лікарем.

Далі під контролем УЗД, лікар вставляє довгу тонку трубку у вашу піхву та вводить ембріон в матку. 
 
Успішність вагітності залежатиме від того, чи імплантується ембріон до матки. Якщо вагітність підтверджується, далі проводиться нагляд за жінкою та її майбутньою дитиною. 
 

Діагностика та підготовка перед процедурою ІКСІ

Перед тим, як приступити до процедури ІКСІ, лікар-акушер гінеколог проводить ретельний фізикальний огляд, щоб оцінити стан здоров'я майбутньої матері. Найкраще для проведення огляду буде 2-й або 3-й день менструального циклу. Додатково для жінки проводять аналіз крові для оцінки функцій яєчників, УЗД для підрахунку кількості яйцеклітин у кожному менструальному циклі для розрахунку дози гормону, необхідної для яєчників. Стимулювання ж проводиться з урахуванням фізичного здоров'я, віку та результатів фізикального обстеження.
Чоловік також повинен пройти попереднє обстеження, що включатиме спермограму для оцінки параметрів сперми, аналіз на інфекції та генетичні тести.

Як зазначали вище запліднення методом іксі є більш успішним у порівнянні з традиційним методом ЕКЗ. Насамперед це стосується випадків чоловічого безпліддя.

У Вас може виникнути питання, а чи існують ускладнення від даного методу? Звісно, що будь-яка процедура незалежно від своєї складності несе у собі певні ризики. Рідко, але не виключаються варіанти, коли яйцеклітина не запліднюється після ін’єкції сперми, або під час процедури яйцеклітини можуть бути пошкоджені голкою. 

ICSI долає багато бар’єрів на шляху запліднення і дає можливість парам, які могли втратити надію, отримати успішну вагітність.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм