Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На що вказують вагінальні виділення?

На що вказують вагінальні виділення?Вагінальні виділення є нормою на певному етапі менструального циклу, вони допомагають підтримувати піхву чистою від інфекцій. А от їх характер потребує розгляду. Адже жінку можуть турбувати виділення, як різного кольору, так і різної консистенції та запаху. І все це може бути ознакою конкретного захворювання. Про це і з’ясуємо далі.

Характер вагінальних виділень

  • Вагінальні виділення білого кольору
Такий характер виділень вважається нормою на початку або в кінці менструального циклу. Переважно вони густі та липкі за консистенцією. 
  • Прозорі та водянисті виділення
Їх поява припадає на період овуляції жінки, але вони у цей момент більш схожі на слиз. Підвищена їх кількість спостерігається під час вагітності або сексуального збудження.
  • Коричневі вагінальні виділення або кров’янисті
Спостерігаються такі виділення під час менструального циклу, або відразу після його закінчення. Не є виключенням поява незначних мажучих кров’янистих виділень між менструаціями.
Занепокоєння повинно викликати такий тип виділень на ранніх термінах вагітності, що може вказувати на викидень.
  • Виділення жовтого або зеленого кольору
Якщо жовті виділення є нормою, оскільки вони змінюють свій колір під час контакту з повітрям, то темно жовті чи зелені – є приводом звернутися до лікаря.

Які причини появи виділень з піхви?

Вище ми розібрали фізіологічні причини появи виділень, від гормональних змін до овуляції чи вагітності. 
Однак які порушення можуть спричинити нетипові зміни? 
Насамперед це інфекційні процеси, коли кількість шкідливих бактерій перевищує норму корисних. 
Прикладом поширених інфекцій є бактеріальний вагіноз, коли вагінальні виділення перевищують норму, та можуть мати неприємний рибний запах. Також вони можуть бути сірими та водянистими за характером.

Ще одним типом інфекції є трихомоніаз, яким можна заразитися під час статевого акту. При цьому симптоми не завжди можуть бути присутніми. А при їх появі жінку турбуватиме свербіж, больові відчуття під час статевого акту та сечовипускання, виділення пінистого характеру з неприємним запахом. 

При збільшенні росту дріжджів у піхві діагностують дріжджову інфекцію. Виділення у цьому є досить специфічними: густі та білі, схожі на сир. Дискомфортні симптоми типу больових відчуттів чи свербежу також можуть бути присутніми.

Інфекції, що передаються статевим шляхом типу гонореї чи хламідіозу супроводжуватимуться каламутними виділеннями жовтого або зеленого кольору. 

Небезпечною ознакою зміни характеру виділень є поява нетипових кровотеч між менструаціями або після статевого акту наряду з болем. Це може вказувати на рак ендометрію чи інших новоутворень.

Загалом будь-яка зміна балансу нормальних бактерій у піхві може вплинути на запах, колір або структуру виділень. Це навіть може бути вживання антибіотиків або стероїдів, протизаплідних бактерій, спринцювання. 

Діагностика та тактика лікування

Лікар встановлюватиме причину порушення на основі даних анамнезу, медичного огляду та ряду діагностичних тестів серед яких, УЗД, лабораторні дослідження, взяття зішкребу.
На основі досліджень надалі й призначатиметься лікування.
 
Якщо поява виділень не є патологією, але так чи інакше приносить дискомфорт, можливо обмежитися домашнім доглядом. Так рекомендується уникати спринцювань та ароматизованих засобів інтимної гігієни, а промивати піхву тільки водою. Варто надати перевагу нетісній бавовняній білизні. Під час менструації доцільним буде якомога частіше змінювати тампони або прокладки, та обов’язково перед їх зміною підмиватися. 

Патологічні виділення потребують специфічного лікування. І якщо вагінальні виділення, викликані дріжджовою інфекцією можливо усунути за допомогою безрецептурних ліків. То для інших типів інфекцій, таких як бактеріальний вагіноз або трихомоніаз лікар, швидше за все, призначить антибіотики.

Загалом спостереження за вагінальними виділеннями може допомогти відстежити, що є нетиповим для вашого організму, і вчасно внести корективи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм