Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гормональний головний біль: основні причини та методи лікування

Гормональний головний біль: основні причини та методи лікуванняПояві головному болю передує безліч причин, від стресу до захворювань. У жінок одним з головних провокуючих факторів є і коливання рівня гормонів. 

Менструальний або гормональний головний біль - це мігрень, яка зазвичай виникає перед або під час менструального циклу. Але місячні є не єдиним тригером порушення. 
 
Загалом зміна рівня гормонів у жінок відбувається під час менструального циклу, періоду вагітності та менопаузи. Також вплив має і приймання оральних контрацептивів та проходження замісної гормональної терапії.  
Переважно мігрень розвивається протягом 2 днів перед менструацією або в перші 3 дні під час неї. Це пов’язано з природним падінням рівня естрогену в цей час. Перебіг даного стану тяжчий за звичайний головний біль, з появою відчуття пульсації, підвищеною реакцією на світло та нудотою.

Основні причини

В основі розвитку даного типу головного болю покладено вплив жіночого гормону естрогену, однією з функцій якого є контролювання речовин мозку, що впливають на відчуття болю.
Відповідно зниження естрогену може і викликати головний біль. Інтенсивність залежатиме від рівня зниження гормону. 
Вплинути на рівень естрогену можуть наступні стани:
  • спадковий фактор; 
  • менструальний цикл (рівень естрогену та прогестерону знижується безпосередньо перед менструацією);
  • протизаплідні таблетки та замісна гормональна терапія;
  • перименопауза та менопауза;
  • вагітність під час якої рівень естрогену підвищується.
Відмітимо, що загалом на «активацію» головного болю в осіб які страждають від мігрені окрім гормонів можуть вплинути шкідливі звички, порушення режиму сну, інтенсивне світло чи звуки та ін..

Характерні ознаки

Окрім пульсуючого головного болю з однієї сторони особливістю порушення у жінок є поява й інших симптомів.  Саме це і допомагає у діагностиці гормонального головного болю.
До прикладу можлива поява наступних скарг:
  • відчуття втоми;
  • втрата апетиту;
  • зменшення позивів до сечовипускання;
  • акне;
  • закреп;
  • біль в суглобах;
  • тяга до алкоголю, соленого або солодкого.
Симптоми можуть тривати від декількох годин до декількох діб.

Діагностика та тактика лікування

Не існує жодного тесту який може діагностувати мігрень. Тому діагностування буде направлено на виключення інших порушень. 

В лікуванні гормонального головного болю важливо якомога раніше розпочати дії, адже це пришвидшить полегшення.

В домашніх умовах самостійно допомогти собі можливо вживаючи достатній об’єм рідини, роблячи вправи для розслаблення, отримавши масаж в ділянці болю, приклавши холодовий компрес та залишаючись на момент погіршення самопочуття в темній та тихій кімнаті.

Зменшення стресу у житті також може допомогти запобігти нападам головного болю чи мігрені. Медикаментозна терапія включатиме призначення триптанів, нестероїдних протизапальних. Також не є виключенням проходження профілактичної терапії. Тобто лікар призначає препарати, які можна приймати щодня або до настання циклу. Прикладом таких засобів є бета-блокатори, протисудомні, антидепресанти. 

Відсутність результату від вищевказаної терапії може бути показанням до проходження гормональної терапії. Дозування препаратів відбувається залежно від причини порушення (наприклад, вагітність, менопауза). 

Також помічником в усуненні проблеми є ведення щоденника головного болю, де жінка записуватиме перебіг менструального циклу з визначенням тригерів, починаючи від якості сну, фізичних навантажень до харчування.

В протилежному випадку жінки з мігренню сприйнятливі до тривожності, депресії, порушення сну.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм