Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Післяпологовий ендометрит: основні прояви ускладнення після пологів

Післяпологовий ендометрит: основні прояви ускладнення після пологівВ період після пологів досить багато зусиль потрібно жінці аби відновитися. Адже часто окрім дивовижного досвіду та народження малюка, жінка стикається з певними ускладненнями, від геморою, болю в животі до вагінальної кровотечі та підвищеною чутливістю грудей. Також можливий й розвиток іншого негативного наслідку під назвою післяпологовий ендометрит.

Післяпологовий ендометрит – це патологічний стан, інфекційного ґенезу, що розвивається в слизовій оболонці матки (ендометрії) або верхніх статевих шляхах. Зазвичай виникає упродовж шести тижнів після пологів.
 
Причиною інфекції є бактерії (найчастіше, стрептококи та стафілококи), які можуть проникати до організму під час пологів або бути вже всередині до моменту пологів. Так при ендометриті слизова матки набрякає й запалюється внаслідок потрапляння збудника в утробу матері під час пологів.
 
Правильно підібране лікування дасть можливість без ускладнень усунути проблему.

Характерні ознаки

  1. Лихоманка та озноб (виникає переважно після 72 годин після пологів).
  2. Больові відчуття під час сечовипускання чи статевому акту.
  3. Набряк, підвищена чутливість та болючість в ділянці живота.
  4. Нетипові виділення з піхви, що можуть мати у своєму складі домішки крові та бути неприємного запаху.
  5. Вагінальна кровотеча.
  6. Головний біль.
  7. Загальна слабкість.

Основні причини

Варто відзначити, що будь-яка жінка може стикнутися з даною проблемою. При цьому статистика вказує, що рівень інфікування при кесаревому розтині в 5–10 разів вищий, ніж при вагінальних пологах.
 
Також сприяти розвитку післяпологового ендометриту можуть тривалі пологи, післяпологова кровотеча, бактеріальний вагіноз, неповне видалення плаценти. Ризики захворювання підвищуються при наявності в анамнезі цукрового діабету, ожиріння та анемії.

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення фізикального огляду на гінекологічному кріслі за ширмою, лабораторних досліджень крові та сечі, а також вагінального мазка з метою підтвердження інфекції. 
 
Тактика лікування полягатиме в призначенні антибактеріальної терапії у вигляді ін’єкцій. Не є виключенням, коли лікар може призначити один тип або комбінацію з трьох препаратів антибіотиків.

При вчасному лікуванні післяпологовий ендометрит не має довгострокових наслідків. В протилежному випадку інфекція може перерости в сепсис та становити загрозу для життя.
 
Тому при появі ознак патології варто не зволікати та обов’язково звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм