Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини та симптоми зменшення кількості яйцеклітин у жінок

Основні причини та симптоми зменшення кількості яйцеклітин у жінокЯйцеклітини являються таким собі будівельним матеріалом разом зі сперматозоїдом для вагітності. «Середня» кількість яйцеклітин в оваріальному резерві залежить від віку. Жінка народжується з усіма яйцеклітинами, з наступним поступовим їх зменшенням. Дослідження показують, що швидкість втрати яйцеклітин зростає, при досяганні 35 років. Але для деяких людей це відбувається раніше, ніж очікувалося, що значно ускладнює можливість завагітніти.

Насамперед варто розуміти, що «оваріальний резерв» стосується кількості та якості яйцеклітин, також відомих як ооцити. Тобто при зниженні резерву яєчників, кількість та якість яйцеклітин нижчі, ніж очікувалося для віку жінки.
Зауважимо, що зниження резерву яєчників може вплинути на людей будь-якого віку. Однак при цьому шанси завагітніти у деяких випадках можливі. Так варто враховувати і якість яйцеклітин та сперми, загальне функціонування матки та маткових труб.

Основні причини

Природним є процес зменшення запасу яйцеклітин з віком. Однак ряд інших факторів може спричинити та прискорити процес зниження оваріального резерву. До прикладу:
  • шкідливі звички (куріння);
  • захворювання зі сторони маткових труб;
  • ендометріоз;
  • наявність в анамнезі оперативних втручань на яєчниках;
  • проходження хімієтерапія або радіотерапії при лікуванні раку;
  • інфекція органів малого таза;
  • аутоімунні захворювання;
  • генетичні аномалії.
Не є виключенням коли встановити причину даного стану неможливо.

Характерні ознаки

  1. Порушення менструального циклу (затримка або відсутність менструацій, рясні виділення).
  2. Труднощі з зачаттям.
  3. Сухість слизової піхви.
  4. Викидень.
З усім тим, ці симптоми присутні не завжди. Ось чому важливо поговорити зі своїм лікарем, якщо у вас виникли труднощі із зачаттям.
 
Зауважимо, що не завжди вищевказані симптоми можуть бути присутніми. А у випадку їх виникнення вони можуть бути малопомітними.

Діагностика та тактика лікування

Діагностику потрібно пройти якомога раніше, аби мати більше шансів на успішне лікування. Досягти цього можливо за допомогою лабораторних досліджень крові, з визначенням рівня фолікулостимулюючого (ФСГ) та антимюллерового гормонів (АМГ). Результати оцінюватимуться відповідно до віку. Для вимірювання кількості антральних фолікулів розміром від 2 до 10 міліметрів в обох яєчниках проводиться УЗД. Фолікули наповнені рідиною та містять по одній яйцеклітині. Відповідно їх підрахунок дозволяє лікарю знати, скільки яйцеклітин доступно.
 
Одним із найпоширеніших методів лікування зниженого резерву яєчників є призначення добавок у вигляді м'якого андрогена. Дегідроепіандростерон в нормі виробляється природним шляхом в організмі, але його рівень знижується з віком. 

Також можливий варіант замороження здорових яйцеклітин для подальшого використання. Лікар може навіть запропонувати спробувати ЕКЗ.

Не є виключенням коли розглядається інший варіант, а саме використання донорських яйцеклітин. Кожен варіант лікування є індивідуальним. Головне це вчасно звернутися за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм